ΚΑΠΗ Σπάρτης: Άνοιξε επίσημα το «σπίτι» των ηλικιωμένων! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας αίθουσας στην οδό Γκορτσολόγου – Επίτιμο μέλος του Κέντρου ανακηρύχτηκε ο μητροπολίτης κ. Ευστάθιος

Τα εγκαίνια του νέου χώρου του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Δ. Σπάρτης πραγματοποίησε το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δ. Σπάρτης, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σπάρτης για τα εκλιπόντα μέλη του ΚΑΠΗ. Το απόγευμα της Κυριακής έλαβε χώρα η τελετή εγκαινίων του ΚΑΠΗ από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ. Ευστάθιο, ο οποίος στη συνέχεια της εκδήλωση ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του Κέντρου.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΚΑΠΗ, που βρίσκεται επί της οδού Γκορτσολόγου 119 στη Σπάρτη, χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Αθ. Δαβάκης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευ. Βαλιώτης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ Σπάρτης Στ. Αργειτάκος και ο πρόεδρος του ΝΠ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας κ. Θ. Πατσιλίβας. Επίσης, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρόεδρος του ΔΣ Σπάρτης Σπ. Μοιράγιας, ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης Χρ. Πατσιλίβας, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. Κοινή συνισταμένη των ομιλητών ήταν η στήριξη και ο σεβασμός προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι απαιτείται μέριμνα ώστε οι ηλικιωμένοι να παραμείνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης επεσήμανε ότι το νέο ΚΑΠΗ του Δ. Σπάρτης έχει ως στόχο τη φροντίδα, δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία των ηλικιωμένων, ενώ δεσμεύτηκε για την ίδρυση παραρτημάτων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, καθώς και για την επιπλέον αναβάθμιση των υπηρεσιών. Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Αδ. Τζανετέα εξήρε την πολυετή, ανιδιοτελή προσφορά και το πολύπλευρο έργο του  σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Ευσταθίου στον τόπο.

Ευστάθιος: «Δεν μου οφείλετε τίποτα, 
εγώ χρωστώ τα πάντα σε εσάς»
Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Ευστάθιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα καλά λόγια προς το πρόσωπό του, αναφέροντας ότι «ο ιερεύς υπάρχει, γιατί υπάρχει ο λαός», ενώ με ταπεινότητα, πρόσθεσε προς το κοινό: «Εσείς δεν μου οφείλετε τίποτα, εγώ χρωστώ τα πάντα σε εσάς…» Παράλληλα, ο σεπτός ποιμενάρχης κάλεσε τα παιδιά να συμπαραστέκονται στους  γονείς τους, ενώ έδωσε τη διαβεβαίωση σε όλους ότι -όταν παραστεί ανάγκη- η Εκκλησία θα συντρέξει στο πλευρό τους.

Πατσιλίβας: «Ο καθρέφτης της υγιούς κοινωνίας  
είναι οι υπηρεσίες προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας»
Η ημέρα, όμως, ήταν ξεχωριστή για τον πρωτεργάτη και «ψυχή» του ΚΑΠΗ, τον πρόεδρο του ΝΠ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας, κ. Θέμη Πατσιλίβα, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του:

«Κάθε ηλικία έχει τις ανάγκες της. Η τρίτη ηλικία έχει περισσότερες, διότι λόγοι σωματικής, ψυχικής, αισθητηριακής και πνευματικής υστέρησης, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται πολλαπλή στήριξη από την οικογένεια, τους φίλους, τις κρατικές υπηρεσίες. Το κράτος νομοθετικά κάνει βήματα. Η Εκκλησία κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Ο Δήμος, σαν άμεσος φορέας, μεταξύ των άλλων δημιούργησε τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας των Ηλικιωμένων, τα ΚΑΠΗ, για να βρίσκουν οι Ηλικιωμένοι σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική στήριξη.

Για την πολλαπλή αυτή φροντίδα, τα ΚΑΠΗ πρέπει να διαθέτουν υποδομές σε οργανωμένους χώρους, υγειονομικό, κοινωνικό και βοηθητικό προσωπικό. Στον Δήμο μας, επί δημαρχίας Ματάλα Δημοσθένη, συνεστήθη ΚΑΠΗ που προσέφερε ψυχαγωγία στους Ηλικιωμένους.

Επί δημαρχίας Σαράντου Αντωνάκου και Χρήστου Πατσιλίβα, δημιουργήθηκε το ΚΑΠΗ γυναικών, σε χώρο δωρεάς του αειμνήστου Δημητρίου Περγαντή. Επί δημαρχίας Σταύρου Αργειτάκου, με την συνένωση των Δήμων, στον Καλλικρατικό Δήμο Σπάρτης, διατηρήθηκαν οι δομές ΚΑΠΗ ψυχαγωγικής προσφοράς και οργανώθηκε το ΝΠ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας. Σήμερα, επί δημαρχίας Ευάγγελου Βαλιώτη, κάναμε την υπέρβαση, βελτιώσαμε την γραμματειακή υποστήριξη, μεταφέραμε, εξοπλίσαμε, οργανώσαμε υπηρεσίες, συντάξαμε ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, έργων, προμηθειών και παροχών προς τα μέλη μας, που αυξάνονται συνεχώς, φτάνοντας και ξεπερνώντας την χιλιάδα.

Επανδρώσαμε τις υπηρεσίες του ΚΑΠΗ με υπαλληλικό προσωπικό και εθελοντές υγειονομικών και κοινωνικών ειδικοτήτων. Δημιουργούμε παράρτημα ΚΑΠΗ σε Καστόρι που λειτουργεί απ’ το 2016, στο Λευκόχωμα τελείωσε ο εργολάβος, το εξοπλίζουμε και σε ένα μήνα θα λειτουργήσει. Στο Ξηροκάμπι σε λίγες ημέρες θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, για να ανακαινίσει το χώρο. Σειρά θα λάβει το παράρτημα Σελλασίας, Γκοριτσάς, Καρυών και Μυστρά.

Σήμερα βρισκόμαστε στον καινούργιο χώρο και έχετε την ευκαιρία να τον γνωρίσετε. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, σε χώρους και προσωπικό. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, θέλουν χώρο με ειδικές προδιαγραφές και ειδικό προσωπικό. Ήδη, με το τοπικό σωματείο των ΑμεΑ Λακωνίας, αρχίσαμε συνεργασία που θα συνεχιστεί.

Η ενσωμάτωση κοινωνικών ευπαθών ομάδων, είναι στο πρόγραμμά μας. Η ύπαρξη ξενώνα αστέγων, για βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ανακούφιση, είναι στις σκέψεις μας.

Είμαι εδώ υποχρεωμένος, να ζητήσω την ομόθυμη και ομόζυγη συνεργασία της Περιφέρειας, της Εκκλησίας, των κοινωνικών, εκπαιδευτικών, εμπορικών και οικονομικών φορέων, για να κοσμήσουμε την ψυχή των κουρασμένων ανθρώπων, της τρίτης ηλικίας, των φτωχών, των ευπαθών ομάδων, για να μείνουν και ζήσουν στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, να πάρουν αγάπη, να δώσουν σοφία, να νοιώσουν χρήσιμοι και παραγωγικοί.

Ελπίζω στους ευεργέτες, που ευτυχώς υπάρχουν, ελπίζω στο εθελοντικό κίνημα, ελπίζω στην αξιοσύνη των συνδημοτών μας και των υπαλλήλων μας.

 Όλοι οι άνθρωποι είμαστε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι γέροντες, οι ασθενείς, οι φτωχοί, οι πλούσιοι, οι κυβερνώντες και κυβερνώμενοι, κάπου υστερούμε. Ο σεβασμός ειδικά στους ανήμπορους και στα δικαιώματά τους, είναι θέμα παιδείας και ενημέρωσης.
  Είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είμαστε όλοι εν δυνάμει πάσχοντες, ανάπηροι και πεθαμένοι.
– Μη παρκάρουμε στις διαβάσεις των πεζών και των αναπήρων.
– Μη καταλαμβάνουμε τα πεζοδρόμια με εμπορεύματα.
– Βοηθάμε τον ανήμπορο στον δρόμο, στην συγκοινωνία, στους εμπορικούς χώρους.
– Βοηθάμε τις δημοτικές πρωτοβουλίες.
– Αυτός ο χώρος και το τόπος είναι δικός μας.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το υπαλληλικό προσωπικό του ΝΠ. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” δίνουν την βοήθειά τους σε 350 άτομα ανήμπορα στα σπίτια τους, μακριά από τα γηροκομεία. Οι εθελοντές, φυσικοθεραπευτές, γιατροί, νοσηλευτές, μουσικοί, δάσκαλοι χορού, ξένων γλωσσών, εικαστικής τέχνης, αισθητικής και ψυχικής υποστήριξης, δίνουν ξεχωριστό τόνο στο ΚΑΠΗ. Οι Επιτροπές ευθύνης του ΚΑΠΗ και των παραρτημάτων του, πράττουν τα μέγιστα.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τα μέλη του ΔΣ του ΝΠ, την Αντιπρόεδρο κ. Κώνστα Αντωνία, τον Τσίπουρα τον Κώστα, την Αρβανίτη, τον Έρη, τον Τουρνά, την κ. Λυμπιωτάκου, τον κ. Βαφειάδη, τον Σταύρο Λαμπρινάκο, την Δήμητρα την Γρηγόρη, τον Αλεξάκο τον Χρήστο, τον Κυργιακάκη τον Γιώργο, την Χριστίνα, την Μαρία, την Ιωάννα και τόσους άλλους συνεργάτες. Τα μέλη του ΚΑΠΗ θερμά τα ευχαριστώ.

Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τους ηλικιωμένους και για τους ανήμπορους, θέλουμε να αυξήσετε την οικονομική και ηθική στήριξή σας. Ο καθρέφτης μιας υγιούς κοινωνίας, είναι η ύπαρξη υπηρεσιών προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας.

Τα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων, των δήμων, είναι οι λειτουργικές υποδομές και οι υποδομές υγείας πρόνοιας, που διαφυλάττουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Η έμπρακτη αλληλεγγύη, είναι η προστιθέμενη αξία στη ζωή».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράθεση δείπνου, υπό μουσική υπόκρουση και πολύ χορό.


Μήνυμα Ευ. Βαλιώτη 

για την Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευ. Βαλιώτης αναφέρει τα εξής:

«1 Οκτωβρίου 2017,  Παγκόσμια ημέρα για την Τρίτη Ηλικία. Θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1990 για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Μέρα γιορτής για τους ανθρώπους, που έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, αφιερώνοντας το, με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια, στη δική μας ζωή.

Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην  εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους αλλά και της βοήθειας, που δίνουν στα παιδιά τους.

Η κοινωνία έχει βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών, που καθίσταται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι. Έχουμε, λοιπόν, όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και μέσω του ΚΑΠΗ του Δήμου Σπάρτης και του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» να παρέχουμε στους ηλικιωμένους ασφάλεια, κοινωνικοποίηση, υποστήριξη και συντροφιά.

Η μεγαλύτερη επιβράβευση της προσπάθειας αυτής είναι ο αριθμός των μελών του ΚΑΠΗ, που ξεπερνά τα 1000 μέλη.

Θα συνεχίσουμε, έτσι όπως ξεκινήσαμε με πολύ περισσότερες δράσεις από αυτές, που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Και αυτό επειδή οφείλουμε να στεκόμαστε πάντα δίπλα τους με σεβασμό.

Μην ξεχνάμε ότι, η Τρίτη Ηλικία είναι οι δικοί μας άνθρωποι, πρόσωπα αγαπημένα από το συγγενικό ή φιλικό μας περιβάλλον. Είναι η γενιά που βίωσε σκληρές δοκιμασίες. Γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, εργάστηκαν και έφτιαξαν οικογένειες κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, με καθημερινές δυσκολίες που στη σημερινή εποχή θα φάνταζαν ανυπέρβλητες.
Έδωσαν αγώνες και τους κέρδισαν, για να οικοδομήσουν και να μας κληροδοτήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Πρέπει και θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα για την Τρίτη ηλικία. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους. Ανθρώπινα, αληθινά και με αγάπη.

Για όσα μας προσέφεραν, για τη ζωή που μας χάρισαν, μια λέξη μόνο: ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ…»

Φωτο-video: Τ. Κούρος

Με πληροφορίες από immspartis.gr

 Έκθεση εικόνων
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Comments are closed.