Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Μολάων Λόγω υποστελέχωσης και προβλημάτων στον ιατρικό εξοπλισμό – Ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Ενότητας»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει η έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Μολάων, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη του Νοσοκομείου Μολαών  «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ενότητα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι ελάχιστες προσλήψεις μόνο σταγόνα στον ωκεανό μπορούν να θεωρηθούν σε σχέση με τις αποχωρήσεις και κυρίως σε σχέση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». Επίσης, η συνδικαλιστική παράταξη υποστηρίζει ότι ο ιατρικοτεχνικός εξοπλισμός του νοσοκομείου που παρουσιάζει βλάβες επισκευάζεται «μετά από πολλούς μήνες ενώ τα πεπαλαιωμένα δεν αντικαθίστανται».

Μάλιστα, η «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ενότητα» απευθύνει κάλεσμα στην τοπική κοινωνία για ανοιχτή συζήτηση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Μολάων, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27/10 στους Μολάους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Ενότητας» έχει ως εξής:
«Η έλλειψη προσωπικού που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση το νοσοκομείο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι ελάχιστες προσλήψεις μόνο σταγόνα στον ωκεανό μπορούν να θεωρηθούν σε σχέση με τις αποχωρήσεις και κυρίως σε σχέση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ενώ η κυβέρνηση βαφτίζει “προσλήψεις” τις κάθε είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας (με μπλοκάκια, ΟΑΕΔ, επικουρικοί).

Πολλοί ασθενείς, που έχουν χρειαστεί περίθαλψη, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο με αποτέλεσμα την αύξηση των διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστική παράταξη «η Παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με 1 μόνιμο παθολόγο και 1 επικουρικό.  Ένας γιατρός έχει μετακινηθεί στην Τοπική Μονάδα Υγείας Σπάρτης (Το.Μ.Υ.). Συνεχίζεται η μετακίνηση ενός χειρουργού στο Νοσοκομείο Σπάρτης, χωρίς κάλυψη του κενού. Με επικουρικό προσωπικό που καλύπτεται 1 θέση ακτινοδιαγνωστικής.

Κενές παραμένουν οι θέσεις: 1 Παιδίατρος, 1 Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, 1 Οφθαλμίατρος, 1 Ακτινοδιαγνώστης, 1 Ιατρικής Βιοπαθολογίας, 2 Αναισθησιολόγοι, 1 Ουρολόγος, 1 Ορθοπεδικός. Δεν ξεχνάμε βέβαια πόσες οργανικές θέσεις καταργήθηκαν  το 2012 στα πλαίσια της συρρίκνωσης του συστήματος υγείας.

19 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, 1 Επισκεπτών υγείας, 1 Χειριστών ιατρικών συσκευών, 4 θέσεις διοικητικού προσωπικού, 13 κενές θέσεις βοηθητικού προσωπικού. Και αυτές, μετά την κατάργηση οργανικών θέσεων που επιβλήθηκαν από τον οργανισμό του 2012.

Προσωπικό μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες χωρίς να αντικαθίσταται και η θέση τους παραμένει κενή. Από τον πενιχρό προϋπολογισμό του νοσοκομείου πληρώνονται οι επικουρικοί και θα πληρώνεται και το προσωπικό καθαριότητας».

Ένα άλλο θέμα που θίγει η παράταξη του Νοσοκομείου Μολάων αφορά τις βλάβες που σημειώνονται στον ιατροτεχνικό εξοπλισμό του νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Τα χαλασμένα μηχανήματα επισκευάζονται μετά από πολλούς μήνες ενώ τα πεπαλαιωμένα δεν αντικαθίστανται. Επί παραδείγματι, δεν υπάρχουν μόνιτορς για την παρακολούθηση των ασθενών, ενώ σε ολόκληρο νοσοκομείο δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι απινιδωτές και περιμένουμε από δωρεές να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η δημιουργία μονάδας ΕΚΑΒ στους Μολάους έπαψε ακόμα και να συζητείται.

Τις συνέπειες της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, που οι πρώην και νυν κυβερνώντες προκάλεσαν, χρησιμοποιούν για να επιρρίψουν ευθύνες στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό αλλά και ως δικαιολογία για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους και για την διαφαινόμενη νομική υποβάθμιση του νοσοκομείου».

Η «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ενότητα» αφήνει αιχμές και για τη στάση της διοίκησης του Νοσοκομείου Μολάων: «Σε συνάντηση που είχαμε ως Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ακούσαμε τον Διοικητή να προτείνει “να μετεξελιχθεί η νοσηλευτική Μονάδα Μολάων σε ένα κέντρο υποδοχής του επείγοντος” χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενά του ως “δική του σκέψη ή μπούρδα”. Μας επεσήμανε ότι “το Νοσοκομείο είναι νοσοκομείο Λακωνίας και μας κάλεσε να στρέψουμε το βλέμμα έξω από δω γιατί είμαστε λειτουργοί γενικά του συστήματος υγείας και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο ως πολίτες των Μολάων”.

Ακούσαμε την αναπληρώτρια Διοικήτρια να αναλύει τι είναι “το κέντρο τραύματος” γιατί αυτό, όπως είπε, είναι το “επείγον” για να καταλήξει ότι μιλάμε για “ένα αναβαθμισμένο ΤΕΠ”. Προκειμένου να ενισχύσει το επικοινωνιακό παιχνίδι πρόσθεσε ότι “θα υπάρχουν βεβαίως και οι κλινικές”.

Ποιος τους εμποδίζει άραγε να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό και έτσι να αναβαθμιστεί και το ΤΕΠ και όλο το νοσοκομείο; Είναι προφανές ότι λειτουργούν ως “λαγοί” αυτών που πρόκειται να συμβούν στο δεύτερο γύρο συρρίκνωσης του συστήματος υγείας».

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται ως εξής: «Καλούμε την τοπική κοινωνία σε ανοιχτή συζήτηση την Παρασκευή 27/10/2017, ώρα 18:30 στην αίθουσα Ξινού στους Μολάους.

Ζητάμε την πλήρη αυτονομία του νοσοκομείου. Την πλήρη χρηματοδότηση και κάλυψη με μόνιμο προσωπικό των κενών θέσεων. Δωρεάν και δημόσια υγεία».

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Comments are closed.