«Θανάσιμος» κίνδυνος η ξηρασία για τις ελιές της Πελοποννήσου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Απειλούνται η βρώσιμη και ελαιοποιήσιμη ελιά – Στρατηγάκος: «Εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, η παραγωγή θα πληγεί σοβαρά»

Κατά  τη  φετινή  χρονιά  και  συγκεκριμένα μετά το μήνα Ιούλιο έως και σήμερα, παρατηρήθηκαν φαινόμενα ανομβρίας στις περισσότερες  περιοχές  όπου καλλιεργούνται ελαιόδενδρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα, η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με τις υψηλές  θερμοκρασίες που επικρατούν έως και σήμερα, καθώς και τις εδαφολογικές συνθήκες, ενδεχομένως να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην προσδοκώμενη φετινή παραγωγή, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Όπως εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Γκίκας, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, «παρά την υψηλή παραγωγή, η οποία διαφαινόταν αρχικώς, τις υψηλές προσδοκίες των ειδικών, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (που βλέπει άνοδο της παραγωγής διεθνώς 12% οι οποίες βασίζονται σε παλιότερα σχετικά στοιχεία), η εικόνα που υπάρχει σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου το μήνα Οκτώβριο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, με αποτέλεσμα πιθανόν και να τίθεται ζήτημα σχετικά με την ελαιοπεριεκτικότητα και τη γενικότερη απόδοση της  ελαιοκαλλιέργειας» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει:

«Μετά από εντολή του περιφερειάρχη, παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του φαινομένου, με τις αρμόδιες κατά τόπους ΔΑΟΚ, με  σοβαρότητα, σύνεση και υψηλό  αίσθημα ευθύνης, σχετικά με την επίδραση της ανομβρίας – υψηλών θερμοκρασιών, στην παραγωγή της ελαιοκαλλιέργειας της Περιφέρειάς μας».

Με τα δεδομένα έως σήμερα σε σχέση με την παραγωγή της  ελαιοκαλλιέργειας, προκύπτει ότι:

1. Κατά θέσεις και περιοχές των γεωγραφικών διαμερισμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μακροσκοπικοί έλεγχοι δείχνουν την ύπαρξη πιθανού προβλήματος στην ελαιοποιήσιμη και στη βρώσιμη ελιά,  με  συμπτώματα τη δημιουργία καρπών μικρού μεγέθους, την αφυδάτωση του καρπού και, σε ακραίες περιπτώσεις, την εμφάνιση μαυρίσματος του καρπού αντί του φυσιολογικού πράσινου χρώματος για την εποχή.
2. Η ένταση του φαινομένου είναι κλιμακούμενη και εξαρτώμενη και από τα  εδαφοκλιματικά στοιχεία του  σταθμού.
3. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους μη αρδευόμενους ελαιώνες.
4. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι άμεσα συνδεόμενο με την  πιθανότητα  ή μη  βροχοπτώσεων  των  επόμενων  ημερών.

«Το φαινόμενο αυτό έχει ως υπόβαθρο την εξελισσόμενη κλιματική  αλλαγή και επηρεάζει άμεσα την ελαιοκαλλιέργεια, που αποτελεί κυρίαρχο και δυναμικό κομμάτι της οικονομικής ζωής στην Περιφέρειά μας. Σεβόμενοι  τον  κόπο,  τον  μόχθο και  την εύλογη  αγωνία  του  αγροτικού  κόσμου σχετικά  με   την  πορεία  της  ελαιοκαλλιέργειας και με σκοπό την υπεράσπιση των δίκαιων συμφερόντων και νόμιμων αιτημάτων των  συμπολιτών  μας διεκδικούμε τη δυνατότητα ένταξης στις αποζημίωσης του ΕΛΓΑ ή των ΠΣΕΑ (μέσω  του  κρατικού  προϋπολογισμού) όλων  των  αγροτών  που  θα  πληγούν  από  την  εν  λόγω ανομβρία  κατά  την  φετινή  ελαιοκομική  περίοδο, στο βαθμό που τελικά το εξελισσόμενο αυτό φαινόμενο επηρεάσει την παραγωγή τους, χρησιμοποιώντας ως συγκριτικό στοιχείο την αντίστοιχη παραγωγή των  τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία και τις σχετικές ΚΥΑ» αναφέρει ο κ. Γκίκας.

Δήλωση Στρατηγάκου
Ο Λάκωνας πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, κ. Ηλίας Στρατηγάκος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην ελαιοκαλλιέργεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δήλωσε:

«Στην 18η τακτική συνεδρίασή του (16-10-2017), το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με εξουσιοδότησε να αναλάβω την πρωτοβουλία – δέσμευση για να διερευνηθεί το μέγεθος της δυσμενούς επίδρασης στην ελαιοπαραγωγή της παρατεταμένης ανομβρίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες  οι οποίες επικράτησαν το καλοκαίρι και συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Λαμβανομένου υπόψη της σημασίας της ελαιοκαλλιέργειας στην Περιφέρειά μας και στα πλαίσια αυτά, άμεσα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, τους φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγών, τους Δήμους κλπ, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς και τα γεωγραφικά όρια, τόσο για τις βρώσιμες ελιές, όσο και για τις ελαιοποιήσιμες. Σε κάθε περίπτωση θα προταθούν λύσεις και θα πρέπει να κινητοποιηθούν ασφαλιστικοί φορείς, ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απαραίτητο θεωρώ την μελέτη, διερεύνηση και στήριξη των πληγέντων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Φαίνεται ότι οι συνέπειες της ξηρασίας – ανομβρίας στην Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειάς μας, θα είναι σοβαρές, γι’ αυτό δίκαια οι αγρότες μας ανησυχούν για το μέλλον τους».

Σύμφωνα με τον Ηλία Στρατηγάκο, εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, «η παραγωγή ελαιόλαδου και βρώσιμων ελιών θα πληγεί σοβαρά ποσοτικά και επιπλέον ποιοτικά για τις βρώσιμες ελιές. Δυσμενείς επιπτώσεις θα προκύψουν και για τους καταναλωτές των αναφερόμενων προϊόντων. Τα πορίσματα και οι προτάσεις θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Γνώμονάς μας, τόσο η ανακούφιση των πληγέντων, όσο και το συμφέρον των αγροτών μας, με την λήψη μέτρων μεσομακροπρόθεσμων όπου είναι δυνατόν και επιβάλλεται, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο».

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Comments are closed.