Τονώνεται η ζήτηση για το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Έως 3,60 ευρώ οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο φετινής εσοδείας.

Με σταθερούς ρυθμούς αυξάνεται η ζήτηση για το παραγόμενο ελαιόλαδο φετινής σοδειάς σε περιοχές της Λακωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αγγίζουν ακόμα και τα 3,60 ευρώ το κιλό, γεγονός που δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για το προσεχές διάστημα, οπότε και θα κλιμακωθεί η διαδικασία ελαιοσυγκομιδής και ελαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον «ΑγροΤύπο», ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας προχώρησε σε συμφωνία για πώληση εννέα βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με οξύτητα έως 0,3, στην τιμή των 3,60 ευρώ το κιλό. Εξάλλου, την περασμένη Τετάρτη, ο ίδιος συνεταιρισμός έδωσε τα χέρια με μία ελληνική και μια ιταλική εταιρεία για πώληση οκτώ βυτίων στην τιμή των 3,30 ευρώ το κιλό.

Ικανοποίηση επικρατεί και στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Βοιών, καθώς σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Παναγιώτη Μπατσάκη στον «ΑγροΤύπο», το φετινό παραγόμενο ελαιόλαδο εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν διπλάσιο σε ποσότητα από πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή των Βατίκων, η ελαιοποίηση και η συγκομιδή της ελιάς έχει προχωρήσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Μάλιστα, ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων διέθεσε τις πρώτες ποσότητες αγουρέλαιου έναντι 3,80 ευρώ το κιλό.

Αντίθετα, στην περιοχή των Μολάων, η έναρξη της συγκομιδής θα καθυστερήσει, καθώς η χρονιά είναι όψιμη, όμως ορισμένοι παραγωγοί συλλέγουν καρπό, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις υψηλές τιμές παραγωγού στην εκκίνηση της περιόδου, όπως συνηθίζεται
παραδοσιακά. Όπως ανέφερε στον «ΑγροΤύπο» ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων Παναγιώτης Ντανάκας, δεν έχει παράξει ακόμα ποσότητες ελαιολάδου, ούτε έχει συνάψει συμφωνία με υποψήφιους αγοραστές.  «Το θετικό είναι ότι οι τρέχουσες αποδόσεις του ελαιοκάρπου είναι καλές και συγκεκριμένα από 4,5 έως 6 – 1 (κιλό ελαιολάδου)», δήλωσε ο ίδιος.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην Πετρίνα Αν. Μάνης, όπου η έναρξη της ελαιοποίησης  επρόκειτο να ξεκινήσει μετά τις 10 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του τοπικού συνεταιρισμού Παναγιώτη Πουλάκο, «το καλό είναι ότι το προηγούμενο διάστημα πουλήσαμε ελαιόλαδο περσινής εσοδείας με τιμές 3,13 (για οξύτητες 0,6 και 0,7) και 3,16 (για οξύτητες έως 0,4) ευρώ το κιλό, δηλαδή τηρουμένων των αναλογιών σε πολύ καλή τιμή». Αναφορικά με το φετινό όγκο της παραγωγής, ο ίδιος εκτίμησε ότι αναμένεται να είναι αρκετά αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι.

Με πληροφορίες από agrotypos.gr

Πηγή:ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Comments are closed.