Το 90% των κτημάτων καταχωρήθηκε στο Δημόσιο και σε ιδιώτες – Σύμφωνα με το δικηγόρο Απ. Γεροντίδη που μίλησε στο «Λακωνικό Τύπο»
Με την εφαρμογή του Κτηματολογίου στην περιοχή Σκάλας – Λαγίου Λακωνίας, οι κάτοικοι του χωριού Λάγιο έγιναν ξαφνικά… ακτήμονες.
Κι αυτό, καθώς το 90% περίπου των κτημάτων τους καταχωρήθηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, κατά 52% και κατά 48% σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες, που είναι εντελώς άσχετοι με το χωριό, όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος κ. Απόστολος Γεροντίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον έξι από τους υποτιθέμενους 42 ιδιώτες συνιδιοκτήτες υπέβαλαν κατά το στάδιο της κτηματογράφησης δήλωση ιδιοκτησίας, ενώ κάποιοι από αυτούς που δεν υπέβαλαν δήλωση, με συμβολαιογραφικές πράξεις αποποιήθηκαν εκ των υστέρων την ιδιοκτησία που τους αναγνωρίστηκε. «Χαρακτηριστικό του παραλογισμού είναι ότι οι άσχετοι αυτοί “συνιδιοκτήτες” έχουν ένα μικρό ποσοστό, το ίδιο ακριβώς, σε όλα τα κτήματα του χωριού [!], ενώ δεν έχουν ιδιοκτησία οι κάτοικοι του χωριού με τίτλους ιδιοκτησίας αρκετών δεκαετιών και, μερικοί, με τίτλους που φθάνουν ως τη δεκαετία του 1880» εξηγεί ο κ. Γεροντίδης και προσθέτει: «Είναι αυτονόητο ότι από το 2005, που λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο της Περιοχής [Κτηματολογικό Γραφείο Κροκεών Λακωνίας] δεν έχει καταχωρηθεί ούτε μία πράξη που να αφορά αγροτικό ακίνητο της περιοχής».
Το πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργήθηκε στην τελική φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία η τότε προβλεπόμενη δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων του Κτηματολογίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή Λαγίου εντάσσεται στα όρια του λεγάμενου δασοκτήματος «Λάγιο – Τρίνησα» που ανήκει κατά 52% στο Δημόσιο και κατά 48% σε ιδιώτες. «Με την απόφαση αυτή δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο χωριό ακτημόνων», σημειώνει ο κ. Γεροντίδης, ο οποίος είχε αναλάβει την υπεράσπιση των κατοίκων για το συγκεκριμένο θέμα. Το ειδικότερα αίτημα των κατοίκων είναι να εφαρμοστεί και στην περίπτωσή τους ο Ν. 3127/2003 που επιβάλλει την επανεξέταση του ιδιοκτησιακού στην επιτροπή ενστάσεων επί ίσοις όροις και όχι με τα δικονομικά προνόμια του Δημοσίου. «Ο νόμος αυτός, που εφαρμόζεται στις αστικές περιοχές, ψηφίστηκε επειδή σε πολλές περιοχές της Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό, η κτηματογράφηση έβγαλε δημόσιο δάσος ολόκληρες περιοχές με πολυκατοικίες, πλατείες δρόμους κλπ. Κάτι ανάλογο που συμβαίνει στις μέρες μας με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, στο οποίο, λέει το Δασαρχείο Πειραιά, ότι υπάρχει δάσος 37 στρεμμάτων, αλλά εμείς δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να το δούμε!» υποστηρίζει ο κ. Γεροντίδης. Σημειώνεται ακόμα ότι τη λύση που επιδιώκουν οι Λαγιώτες την έχει εισηγηθεί με δύο αποφάσεις το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λακωνίας, το Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου , το Δημοτικό Συμβούλιο Κροκεών ως κατά τόπον αρμόδιος ΟΤΑ, ενώ υπάρχει θετική γνωμοδότηση του κ. Φίλιππου Δωρή, καθηγητή του Αστικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, που είναι ουσιαστικά ο νομοθέτης του Κτηματολογίου.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του κ. Γεροντίδη προς τους κατοίκους του Λαγίου για το θέμα της κτηματογράφησης έχει ως εξής:
«Υπερασπίστηκα με πάθος το δίκαιο αγώνα σας διαθέτοντας όλες μου τις δυνάμεις για να διορθώσουμε το Κτηματολόγιο που σας εξασφάλισε μία θέση στο βιβλίο Guinness ως ένα χωριό που κανένα σας δεν έχει ιδιοκτησία, αδιάφορα αν πολλοί από σας έχουν συμβόλαια από το 19ο αιώνα. Η σημερινή κυβέρνηση αποδείχθηκε ίδια και χειρότερη από τις προηγούμενες. Από το Δεκέμβριο 2015 μας διαβεβαίωνε ότι θα επιλύσει το θέμα. Στις 27.2.2016 υπάρχει σχετική καταχώρηση στη σελίδα της LakoniaPress.gr. Τελικά στις 13.9.2017 ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Σταύρος Αραχωβίτης μου ανακοίνωσε ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να συμπεριληφθείτε και σεις σε μελλοντικό νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, δηλαδή σας καλούν να δηλώσετε καταπατητές και να εξαγοράσετε από το Δημόσιο κατά 52% την περιουσία σας που είτε αγοράσατε είτε κληρονομήσατε! Και όσον αφορά το μερίδιο των ιδιωτών [48%], να προσφύγετε στα Δικαστήρια! Αυτό ο αρμόδιος υπουργός το ονόμασε λύση!
Εμείς δεν εκλιπαρούμε το Δημόσιο να μας χαρίσει το μερίδιό του που εντελώς επιπόλαια του αναγνώρισε το Κτηματολόγιο. Ζητήσαμε απλά την επανεξέταση του θέματος από την επιτροπή ενστάσεων με το ν. 3127/2003, που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται για τις κτηματογραφήσεις εντός σχεδίου ή ορίων οικισμού. Δεδηλωμένος εχθρός του αγώνα μας είναι η προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας της Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. κ. Ρένα Κουκούτση, προφανώς γιατί η επιδιωκόμενη λύση θα έχει ως συνέπεια πρόσθετη εργασία της εταιρείας με το άνοιγμα φακέλου, που οι γραφειοκράτες τον θεωρούν κλεισμένο. Αρχική τοποθέτηση της κ. Κουκούτση ήταν να γίνει παραίτηση του Δημοσίου με νόμο, όπως έγινε με το ν. 3147/2003 για το κτήμα Μανωλάδας. Όταν όμως εμείς της αντιτείναμε ότι, ακόμα και αν αυτό θα ήταν επιτρεπτό από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, λύνει το μισό πρόβλημα, αφού παραμένουν με το κτηματολόγιο συνιδιοκτήτες στο 48% οι απίθανοι ιδιώτες, ενώ η δικαστική προσφυγή για το μερίδιο αυτό θα κοστίσει για τους περισσότερους κατοίκους πολλαπλάσια την αξία των κτημάτων τους, η κυρία Κουκούτση ανταπάντησε με ύφος και περισσή απάθεια: “εμένα αυτό δεν με ενδιαφέρει”. Θαυμάστε δημόσιο λειτουργό!
Στη συνέχεια οι αρμόδιοι του υπουργείου είδαν ότι μετά τα μνημόνια το Δημόσιο δεν μπορεί να παραιτηθεί και κατέληξαν στη λύση της εξαγοράς. Όμως η εξαγορά προϋποθέτει νόμο και νομοσχέδιο τέτοιο η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών τον Ιανουάριο 2016 απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση του κ. Σαντορινιού και άλλων 16 κυβερνητικών βουλευτών ότι θα καταθέσει άμεσα σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως περιμένουμε ακόμα. Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία που μπορεί να διορθωθούν οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές λήγει στις 31-3-2018, δηλαδή σε έξι μήνες!! Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Ως νομικός εκφράζω βέβαια την απορία μου πώς, όταν με την εξαγορά θα παραδεχθείτε ότι είσαστε καταπατητές στο μερίδιο του Δημοσίου [52%], πώς θα διεκδικήσετε στη συνέχεια στα Δικαστήρια το μερίδιο των ιδιωτών [48%], υποστηρίζοντας αυτή τη φορά ότι είσαστε ιδιοκτήτες με τίτλους ιδιοκτησίας; Όταν όμως οι υπουργοί έχουν συμβούλους μερικά παιδαρέλια, που κάποια από αυτά μπορεί να έκαναν ένα μεταπτυχιακό, ουδέποτε όμως εργάστηκαν πραγματικά στο αντικείμενό τους για να μπορούν να μοιράσουν “μία μπάλα άχυρο σε δυο γαϊδούρια”, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς εξαργύρωσαν με την πρόσληψή τους τη δράση τους στις φοιτητικές παρατάξεις, θα λένε και αυτοί τέτοιες νομικές βλακείες. Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι την επιδιωκόμενη από εμάς λύση έχει εγκρίνει χωρίς αστερίσκους με γνωμοδότησή του ο καθηγητής του Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Φίλιππος Δωρής, που ήταν ο συντάκτης του νόμου για το Κτηματολόγιο. Όμως στις σχετικές συσκέψεις δεν κλήθηκε ούτε αυτός ούτε εγώ ούτε καν ο διευθύνων της αναδόχου εταιρείας που έκανε την κτηματογράφηση κ. Εμμανουήλ Κορδονούρης, που έχει συντάξει για το θέμα πολυσέλιδη έκθεση και το γνωρίζει καλλίτερα από κάθε άλλον. Σημειώνω ότι κατά την κτηματογράφηση η ανάδοχος εταιρεία πρότεινε να εξαιρεθεί το Λάγιο λόγω του ειδικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, πλην όμως το υπουργείο τότε θεώρησε ότι η κτηματογράφηση είναι μία ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος. Αλλά τώρα ήλθε το πλήρωμα του χρόνου.
Επανερχόμενος στην προτεινόμενη “λύση” σας γνωρίζω ότι την απέρριψα χωρίς δεύτερη κουβέντα και δηλώνω προς εσάς ότι παραιτούμαι από την υπεράσπιση του δικαίου σας. Δεν μιλώ την ίδια γλώσσα με αυτούς που απευθύνομαι. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ζουν τη δική τους φαντασία, που τη βλέπουν σαν πραγματικότητα. Ακόμα και αν τους πείτε ότι δέχεσθε τον προτεινόμενο εξευτελισμό, ηθικό ξεπεσμό και τα συνεπαγόμενα οικονομικά βάρη, είναι βέβαιο ότι στους λίγους μήνες που απομένουν ως τη λήξη της προθεσμία διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών δεν θα έχουν ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο, αφού μέχρι σήμερα δεν το έχουν θέσει καν σε διαβούλευση.
Εκφράζοντας τις πιο θερμές ευχαριστίες μου για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που εισέπραξα από σας, κατά τη γνώμη μου πρέπει να κινηθείτε προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, να καταθέσετε μία ομαδική αγωγή, – δεν προβλέπεται τέτοια αγωγή, αλλά ασκούμενη θα διακόψει την προθεσμία – και να περιμένετε την επόμενη κυβέρνηση. Δεύτερον, να οργανώσουμε στη Σπάρτη ημερίδα στην οποία θα κληθούν καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, εκπρόσωποι των μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων και βεβαίως του τοπικού, για να συζητηθεί το πρόβλημα και η πρότασή μας. Θα καλέσουμε και εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου στην ημερίδα αυτή να παραστεί, ει δυνατόν, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ως ο επόμενος πρωθυπουργός ή εκπρόσωπός του προκειμένου να δεσμευτεί με δήλωσή του για την επίλυση του προβλήματός σας. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορώ να σας βοηθήσω με τον κ. Βορίδη, τον οποίο, άσχετα από τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις μας, γνωρίζω από τη δικηγορία, ο οποίος είναι γνώστης του προβλήματος και μάλιστα έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Κινηθείτε άμεσα, γιατί σε λίγους μήνες θα βρεθείτε στο δρόμο!
Και για όσοι από τους “νεοσυριζαίους” τολμήσουν να πουν ότι λέγοντας τις παραπάνω αλήθειες άλλαξα στρατόπεδο, τους καλώ καθένας μας να καταθέσει στην τοπική κοινωνία που μας γνωρίζει τους αγώνες του για τη δημοκρατία, την κοινωνία και τη δικαιοσύνη, όχι μόνον τα τελευταία χρόνια, αλλά και πιο παλιά, με άλλες συνθήκες. Ας θυμηθούν οι παλιότεροι το δικηγόρο που έτρεχε στα κρατητήρια, όταν τους συλλάμβαναν ακόμα και για αφισοκολλήσεις ή τους δικαστικούς αγώνες για να πάρουμε τη διοίκηση του τοπικού εργατικού κέντρου κλπ. Τέλος, απευθυνόμενος στη Νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έχω την απορία εάν το 2008, που με πρωτοβουλία της οι βουλευτές του τότε μικρού κόμματος έκαναν ερωτήσεις στη Βουλή για τα δίκαια των Λαγιωτών, εννοούσαν ότι αγωνιζόντουσαν γι’ αυτό που σήμερα προτείνεται; Υπάρχει ακόμα λίγο φιλότιμο ή αυτό εξανεμίστηκε με την άσκηση της εξουσίας; Ας καταλάβει η Κυβέρνηση ότι οι κάτοικοι δεν θα παραδώσουν αμαχητί την περιουσία τους. Θα βγουν όπλα και θα πέσουν κορμιά. Το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να κάψουν το κτηματολογικό γραφείο, όπως κάηκε το υποθηκοφυλακείο Κροκεών το 1944. Όλη η ευθύνη δική της!
Τέλος, λόγοι δικαιοσύνης επιβάλλουν να αναγνωρίσουμε δημόσια ότι ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Στ. Αραχωβίτης μας συνέδραμε από το 2015 μέχρι σήμερα όσο κανένας άλλος βουλευτής στην πορεία αυτή, που είχε αρχίσει το έτος 2006. Όμως η κομματική πειθαρχία ήταν γι’ αυτόν βαρύτερη από το δίκιο σας. Και στην τελική, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο δρόμος ως την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις και λόγους συμπάθειας.
Σπάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2017
Απόστολος Γεροντίδης»
ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ ΑΠΟ
ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ