Τέλος στη φημολογία βάζει ο δήμαρχος Δ. Βέρδος – Παραμένουν σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος καθιστά σαφές ότι «ο Δήμος Ευρώτα δεν βρίσκεται ούτε σε συναγερμό ούτε σε κίνδυνο αναφορικά με την νόσο της ελονοσίας».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βέρδος επισημαίνει ότι «τα τελευταία έτη τα κρούσματα ελονοσίας εκμηδενίστηκαν, λόγω των συντονισμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευρώτα, από τα έτη 2011 και 2012 και πιο στοχευμένα τα έτη 2013 και έπειτα με βελτιωμένες προδιαγραφές εκτελούνται προγράμματα προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας, τόσο με επίγειους ψεκασμούς, όσο και αεροψεκασμούς, οι οποίοι πραγματοποιούνται με drones και ελικόπτερα σε χαρτογραφημένες περιοχές του αστικού και περαστικού ιστού και στα φυσικά οικοσυστήματα.
«Κανένα κρούσμα ελονοσίας δεν έχει καταγραφεί στον εγχώριο πληθυσμό, τα τελευταία έτη στην εδαφική επικράτεια του Δήμου Ευρώτα, ενώ και οι εργάτες γης που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες ελέγχονται συστηματικά από ειδικευμένο προσωπικό των προγραμμάτων Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Άλλωστε, ο Δήμος Ευρώτα μπορεί να διενεργεί τα τελευταία έτη εθελοντική αιμοδοσία, δράση η οποία τα προηγούμενα έτη είχε απαγορευθεί λόγω των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της νόσου», υπογραμμίζει ο Δ. Βέρδος.
Δομή επιδημιολογικής επιτήρησης
Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το οποίο επέφερε και την παρέμβαση του Δ. Ευρώτα, σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενόψει καλοκαιριού, υπό τον φόβο εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας λόγω της αυξημένης παρουσίας αλλοδαπών εργατών στην περιοχή. Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κατάσταση που επικρατεί στον Δ. Ευρώτα, «κάτω από αυτές τις συνθήκες αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος μετάδοσης ελονοσίας από κάποιο μετανάστη που νοσεί και δεν έχει λάβει θεραπεία». Η εδαφική επικράτεια του Δ. Ευρώτα βρίσκεται σε επιδημιολογική επιτήρηση για τη νόσο, καθώς σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ελονοσίας ανήκει στις περιοχές υψηλού κινδύνου (επίπεδο 3, με διαβάθμιση 0-3) για τοπική μετάδοση ελονοσίας.
Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Δημήτρη Σχοινοχωρίτη, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα, που παραθέτει το «Πρώτο Θέμα», το 2011 και το 2012 εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης στο Δήμο Ευρώτα, ενώ τα έτη 2013, 2014 μετά από στοχευμένες δράσεις, τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης σχεδόν μηδενίστηκαν. «Από το 2015 έως σήμερα, ωστόσο συνεχίζουν να καταγράφονται μόνο εισαγόμενα κρούσματα λόγω της αθρόας προσέλευσης μεταναστών από ενδημικές χώρες. Ειδικότερα, στο Δήμο Ευρώτα το 2018 καταγράφηκαν 4 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, ενώ το 2019 καταγράφηκαν 2 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικότερα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, βρίσκονται σε πλήρη ισχύ παράγοντες που δρουν ανασταλτικά στην προσπάθεια προφύλαξης του πληθυσμού από τον κίνδυνο της ελονοσίας», αναφέρει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.
Κατά την ίδια πραγματογνωμοσύνη, ο Δήμος Ευρώτα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις στον πληθυσμό των μεταναστών από ενδημικές για την ελονοσία χώρες. Ο καταγεγραμμένος αριθμός μεταναστών στον Δήμο Ευρώτα, την περίοδο 2018-2019, ανέρχονταν σε 2.836 άτομα, εκ των οποίων το 95% προέρχονταν από το Πακιστάν. Επιπρόσθετα, ο τοπικός πληθυσμός (ελληνικής και άλλης υπηκοότητας) εκτίθεται στα κουνούπια τις ώρες της δραστηριότητάς τους (σούρουπο έως αυγή). Όπως ισχυρίζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, κάτω από αυτές τις συνθήκες αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος μετάδοσης ελονοσίας από κάποιο μετανάστη που νοσεί και δεν έχει λάβει θεραπεία.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», για τη διαχείριση της κατάστασης, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί μία δομή επιδημιολογικής επιτήρησης της ελονοσίας στον Δ. Ευρώτα με έδρα τη Σκάλα. Ανάμεσα στις δράσεις για την αντιμετώπιση της ελονοσίας στην περιοχή προβλέπεται η ενημέρωση για τον τρόπο μετάδοσης της ελονοσίας, τα συμπτώματα τη θεραπεία με πραγματοποίηση επισκέψεων σε οικίες/καταλύματα των μεταναστών, καθώς και η ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων ελονοσίας σε μετανάστες μέσω της θερμομέτρησης τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμα, πρόκειται να χορηγηθεί προληπτικό σχήμα ανθελονοσιακής αγωγής σε άτομα που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες που διαβιούν ή/και εργάζονται στον Δήμο Ευρώτα, εφόσον κριθεί σκόπιμο, ενώ θα τοποθετηθούν κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνο στους χώρους διαμονής των αλλοδαπών.