Άγγιξε ακόμα και το 40% η πτώση σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΕ «Λακωνία» – Αυξημένη η σοδειά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Γεωργίου Σκάλας.
Επιπτώσεις στις εξαγωγές πορτοκαλιού φαίνεται ότι είχαν οι καιρικές συνθήκες που επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή τη φετινή περίοδο. Παρ’ όλα αυτά οι παραγωγοί δεν ζημιώθηκαν, αφού οι τιμές εκτιμάται ότι παρέμειναν σε πολύ καλά επίπεδα, συγκριτικά με τη διαμόρφωση των τιμών της περασμένης χρονιάς.
Προβλήματα παρουσίασε η παραγωγή πορτοκαλιού στη Λακωνία, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή της Λακεδαίμονος, όπως γράφει το ypaithros.gr. Ειδικότερα, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών «Λακωνία» η παραγωγή υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα, με επιπτώσεις τόσο στον τομέα της εμπορίας των εσπεριδοειδών, όσο και στον τομέα της χυμοποίησης. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κ. Δημήτρης Δημάκος, δήλωσε ότι «είχαμε προβλήματα ποιοτικά και ποσοτικά. Αρκετοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει την παραγωγή και δεν την προσέχουν όσο θα έπρεπε, αφήνοντας τα δέντρα απεριποίητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ποιοτικά προβλήματα. Η μείωση της παραγωγής έφθασε το 40%, αλλά συγκριτικά με το παρελθόν είναι μειωμένη ακόμα περισσότερο, αφού όπως ανέφερε ο κ. Δημάκος, «παλαιότερα υπήρχαν χρονιές που μόνο για χυμοποίηση πήγαιναν 60.000 τόνοι πορτοκάλια και φέτος έχουμε 7.000 τόνους».
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο πρόεδρος του «Λακωνία» ανέφερε στο ypaithros.gr, ότι ένα μικρό μέρος της παραγωγής -περίπου 700 τόνοι- διατέθηκαν με την κοινωνική απόσυρση, προς 15 έως 17 λεπτά, αναλόγως της ποιότητας. Στην εξαγωγή, «οι παραγωγοί έπαιρναν 12 λεπτά καθαρά, ενώ στη χυμοποίηση δέκα λεπτά μεικτά» ανέφερε ο κ. Δημάκος.
Διαφορετική ήταν η εικόνα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Πέτρο Μπλέτα «ήταν μία καλή χρονιά, αφού είχαμε αύξηση της παραγωγής, ενώ οι τιμές διαμορφώθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο. Ο παραγωγός πήρε 20-30 λεπτά ανάλογα με την ποιότητα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στη Σκάλα υπάρχει μια διαρκής αύξηση της καλλιέργειας πορτοκαλιού, αφού οι παραγωγοί δεν περιμένουν το κράτος για να κινηθούν, αλλά κοιτάνε να επενδύσουν σε καλλιέργειες που πάνε καλά».
Πλέον, στη Λακωνία, το ενδιαφέρον στρέφεται στην παραγωγή του πορτοκαλιού Βαλέντσια, για το οποίο υπάρχει πρόβλεψη ότι θα έχει μεγάλη ποσότητα παραγωγής.
Αναφορικά με την παραγωγή πορτοκαλιού στη Λακωνία, ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Γιώργος Ντόκος, δήλωσε: «Η διαμόρφωση των τιμών και αυτήν τη χρονιά ήταν ικανοποιητική, αφού έφτασαν μέχρι και τα 30 λεπτά και αυτό έγινε πολύ γρήγορα. Την περασμένη χρονιά, οι τιμές άργησαν να ανέβουν και, όταν έγινε αυτό, φτάναμε στο τέλος της περιόδου».
Για τις εξαγωγές, ο Γιώργος Ντόκος επεσήμανε ότι «η μείωση που καταγράφηκε στην παραγωγή κατά 40% περίπου δεν άφησε και πολλά περιθώρια για να μετρήσουμε τα προβλήματα με το ρωσικό εμπάργκο και έτσι όλες οι ποσότητες έφυγαν κανονικά και σε λογικές τιμές».
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το 2017 ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, η μείωση των εξαγωγών πανελλαδικά έφτασε σε τόνους το 41%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε κατά 35%. Ενώ το 2016 η εξαγωγή έφτασε τους 461.939 τόνους και ο τζίρος τα 174.193.156 ευρώ, το 2017 η εξαγωγή έπεσε στους 268.903 τόνους και ο τζίρος μειώθηκε στα 112.330.317 ευρώ.
Με πληροφορίες από ypaithros.gr