Παραδείγματα σχετικά με τις συντάξεις που θα λαμβάνουν πλέον με το νέο ασφαλιστικό οι αγρότες στο πλαίσιο σημερινής ημερίδας για τον αγροτικό τομέα παρέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι «το ποσό των 384 ευρώ είναι η κατώτερη βάση υπολογισμού και έτσι ο αγρότης με 20 χρόνια ασφάλιση θα πάρει την κατώτατη σύνταξη των 504 ευρώ».
Παραδείγματα σχετικά με τις συντάξεις που θα λαμβάνουν πλέον με το νέο ασφαλιστικό οι αγρότες στο πλαίσιο σημερινής ημερίδας για τον αγροτικό τομέα παρέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι «το ποσό των 384 ευρώ είναι η κατώτερη βάση υπολογισμού και έτσι ο αγρότης με 20 χρόνια ασφάλιση θα πάρει την κατώτατη σύνταξη των 504 ευρώ». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήγησε ότι για το 2017, βάσει του νέου ασφαλιστικού σχεδίου που ισχύει και με βάση ότι το 90% των αγροτών έχουν δηλώσει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν είναι λιγότερες κατά 300 ευρώ συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή 1.054 ευρώ.
Για το φορολογικό, που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται οι αγρότες, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι ισχύει ένα πλαίσιο τριών ειδών αφορολογήτου. Το ένα αφορά τις επιδοτήσεις, του Β’ Πυλώνα, που όπως είπε είναι «τελείως αφορολόγητες», το δεύτερο τις επιδοτήσεις του Β΄Πυλώνα, για το πρασίνισμα και τις συνεδεδεμένες, με αφορολόγητο ως τις 12.000 ευρώ και τέλος το εισόδημα που προκύπτει από τα έσοδα πλην όμως των εξόδων, με το αφορολόγητο να ορίζεται στα 8.500 ευρώ, που ανεβαίνει ως και τα 9.550 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό τέκνων.
Επιπλέον, ο κ. Αραχωβίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη ισχυροποίησης του συνεργατισμού στη χώρα μας και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις πρις την κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να «πιστέψουν και πάλι στον συνεταιρισμό», αφού όπως διευκρίνισε «τα κέρδη μέσω της προώθησης των προϊόντων από τους συνεταιρισμούς, φορολογούνται με 13%, έναντι του 29% που ισχύει για το αστικό δίκαιο». Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε στο εργόσημο που προώθησε η κυβέρνηση για τους αλλοδαπούς που δουλεύουν στην ελληνική γη, αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης της γεωθερμίας και τις σημαντικές μειώσεις που δίνονται στους αγρότες μέσω της ΔΕΗ (παίρνουν ρεύμα με μείωση 15% της κιλοβατώρας, ενώ ισχύει και για αυτούς η μείωση 7% για τη χρήση δίκτυου».
Ο ίδιος μίλησε επίσης και για την κάρτα αγρότη, τονίζοντας ότι η χρήση της δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη για άμεση ρευστότητα, ενώ την ίδια στιγμή η δημιουργία της ανάγκασε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναπτύξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα με χαμηλό επιτόκιο.
Καταλήγοντας ο ίδιος επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι αγρότες να μην εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις, αλλά να εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στο πως θα παράξουν ποιοτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Από την πλευρά του ο οικονομολόγος, Βασίλης Τσιτσιρίγκος έκανε λόγο στην ομιλία του για «εφησυχασμό και εθισμό» των αγροτών με την επιδοματική πολιτική και σημείωσε ότι «είναι άδικο τις στρεβλώσεις και παθογένειες των προηγούμενων πολλών χρόνων να περιμένουν όλοι να τις αλλάξει η τρέχουσα κυβέρνηση σε δύο χρόνια». dikaiologitika.gr