Κροκεάτες κάθε ηλικίας κατέκλυσαν το Πνευματικό Κέντρο “Νικηφόρος Βρεττάκος” της “μικρής μας πόλης”. Των αρχαίων και νέων Κροκεών της Λακωνίας.
Και αυτό, για να παρακολουθήσουν την πρώτη συναυλία της τάξης κλαρινέττου του συμπολίτη μας κλαρινεττίστα Ηλία Κολοβού, πρώην σόλο κλαρινέττο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο Ηλίας διδάσκει αυτά τα παιδιά συστηματικά τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Οι αφίσες που ειχαν κολληθεί στα καταστήματα της πλατείας και αλλου προδιέθεταν για κατι διαφορετικό. Στην ωρα έναρξης αναγραφόταν: 8.00 μ.μ. Ακριβώς! Ετσι, ο συγχωριανός μας ανέβηκε στη σκηνή δυο λεπτά πριν τις οχτώ και μεχρι να σηκώσει το αναλόγιό του κ να ανοίξει τις σελίδες μιας συντομης και αρκετά περιεκτικής και γεμάτη προβληματισμό ομιλίας μάς καλησπερίςε στις οχτω ακριβώς!
Με τον σύντομο, περιεκτικό, σαφή και κάποιες φορές καυστικο του λόγο, αφου ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν με κάποιο τροπο για αυτήν την εκδήλωση, αλλα κ όσους βοηθούν τα τελευταία χρονια “για την αναγέννηση της Φιλαρμονικής μας” οπως είπε, με προεξάρχουσα την ομογενή μας ιατρό απο τη Βοστώνη Δρα Ειρήνη Γορανίτου, έκανε μια μικρη αναδρομή στα της Φιλαρμονιμης μας, στα προβλήματα της, στα του Συλλόγου μας και στις απόψεις του περί της ευρυθμης κ σωστης λειτουργίας των μαθημάτων της φιλαρμονικής, μάς έδωσε κάποια μικρά μουσικά ιςτορικα για το κλαρινεττο, αφου θα ηταν ο πρωταγωνιστής της βραδυας κ πριν περάσει σε δυο λόγια για τα έργα που θα ακούγαμε, κατέληξε και τόνισε το σύνθημα “δώστε και σώστε”, για να μην πεθάνει ο συλλογοός μας κ η φιλαρμονική μας απο… ασιτεια. Το κοινό μετα απο παρακλησή του άκουγε σε απολυτη σχεδόν ησυχια γεγονός που έδειξε τον σεβασμό στη δουλειά του, αλλα κ στους κόπους των μικρών μαθητών του.
Ετσι, περάσαμε στην μουσικη δίνοντάς μας κάποιες γνωστές μελωδίες των τελευταίων δεκαετιών, οπως η ρωσική “καλλίνκα”, μια παληα Ισραηλινή επιτυχία της δεκαετίας του ’60 και αλλα κομμάτια σε συνδυασμό δυο κλαρινεττων κρατώντας εκείνος παντα το ρόλο του 2ου. Κατόπιν ακούσαμε δυο αποσπάσματα απο την 9η συμφωνία του Μπετοβεν και τον ύμνο του στη χαρά και απο τη συμφωνία του Νεου Κόσμου του Ντβορζακ. Για το τελος κράτησε να μας δώσει σε Πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση μια μικρη φαντασία σε ελληνικούς σκοπούς, για έξι κλαρινεττα του πολυ ταλαντούχου και σκληρού εργάτη της μουσικης Κερκυραίου συνθέτη και αρχιμουσικού της Παλαιας Φιλαρμονικής Κέρκυρας Σπύρου Προσωπαρη, τονίζοντας πως “απόψε τα παιδιά μας γραφουν ιστορία παίζοντας για πρώτη φορά το έργο αυτο. Γιατί οταν ο μουσικολόγος κ ο ερευνητής στο μέλλον ψάξει που παίχτηκε πρώτη φορά το έργο, θα αντικρίσει το χωριο μας. Τις Κροκεες κ ετσι θα ανοίξει χάρτες και χάρτες για να βρει πού ειναι τα Λεβετσοβα. Και αυτο ειναι πολυ τιμητικό και συγκινητικό και για εμάς, αλλα και για τα παιδιά αυτα”. Το έργο δόθηκε με μεγάλη επιτυχία κάνοντας τον κοςμο να σιγοτραγουδάει τα τραγούδια του τόπου του κ καταλαβαίνοντας την μουσικη πια απο δικά του βιώματα.
Τη συναυλία τα παιδιά και ο δάσκαλός τους αφιέρωσαν στη μνήμη όλων αυτών που έφυγαν απο τη ζωή κ αγωνίστηκαν αυτα τα 90 κ βάλε χρονια για τη στέριωση της φιλαρμονικής μας και του Πολιτιστικού μας συλλόγου απο συγχωριανους μας απο Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και φυσικά απο το χωριο μας εδω.
Ευχόμαστε και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις δοσμένες με αυτή τη σοβαρότητα, αλλά κ το κέφι κ την αγάπη για τη μουσική των μικρών κλαρινεττιστών και του συμπολίτη μας Ηλία Κολοβού τον οποίον ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του και να είμαστε όλοι δίπλα κ στον ίδιο και τους μαθητές του, αλλά και στον σύλλογο μας για να μην σταματήσει η φιλαρμονική μας ποτέ να γαλουχεί την ψυχή μας κ να φτιάχνει ευαίσθητους και καλλιεργημένους ανθρώπους με τους ήχους της, όπως κάνει τόσες δεκαετίες. Για αυτό λοιπόν “δώστε και σώστε”, όπως είπε και ο Ηλίας ο Κολοβός.
Το krokees.gr ήταν εκεί και σας παρουσιάζει την εκδήλωση αυτούσια ΧΩΡΊΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://m.facebook.com/profile.php?id=857926090893445&ref=content_filter&mds=%2Fedit%2Fpost%2Fdialog%2F%3Fcid%3DS%253A_I857926090893445%253A1659198654099514%26ct%3D2%26nodeID%3Du_1h_3%26redir%3D%252Fstory_chevron_menu%252F%253Fis_menu_registered%253Dfalse%26loc%3Dtimeline&mdf=1