Χαμηλό το ποσοστό διασποράς του κορωνοϊού στη Λακωνία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Καταγράφει τα λιγότερα κρούσματα από τον Μάρτιο – Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα και το τελευταίο 14ήμερο.

Ευρύ, όσο κι εντυπωσιακό, είναι το χάσμα μεταξύ βόρειου και νότιου τμήματος της χώρας στη διασπορά του κορωνοϊού, όπως φανερώνει ο νέος χάρτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εμπεριέχει το επιδημιολογικό φορτίο όλων των περιοχών από τις αρχές της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

Στον εν λόγω χάρτη αποτυπώνεται η μονομερής επιβάρυνση με κορωνοϊό, σχεδόν όλων των νομών στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έχουν χρωματιστεί με βαθύ κόκκινο. Αντιθέτως, στο νότιο τμήμα της χώρας -με οριογραμμή τους νομούς Άρτας, Καρδίτσας και Μαγνησίας- ο αριθμός των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλότερος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χαμηλής μεταδοτικότητας του Covid-19 στον τοπικό πληθυσμό, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αποτελεί ο νομός Λακωνίας. Στον χάρτη που καταγράφει τη συνολική εικόνα διάδοσης του ιού από τον Μάρτιο του 2020 έως τις 10 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, η Λακωνία συγκαταλέγεται στους νομούς που παρουσιάζουν τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή σε αναλογία κάτω από 200 περιπτώσεις του ιού ανά 100.000 πληθυσμό.

Ωστόσο, η Λακωνία κατακτά και μια άτυπη «πρωτιά» ως προς την εξάπλωση του ιού τις τελευταίες 14 ημέρες, όταν δηλαδή εμφανίστηκε κατακόρυφη αύξηση της καμπύλης των κρουσμάτων, που οδήγησε στο νέο εθνικό lockdown. Μαζί με Σάμο και Ικαρία, η Λακωνία καταγράφει λιγότερα από 25 κρούσματα/100.000 πληθυσμό (σε αναλογία) και αποτυπώνεται  στον σχετικό χάρτη με «λευκή» απόχρωση.

Παρά το γεγονός της δεδομένης και -ως έναν βαθμό- αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη Λακωνία, ο νομός εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα από το σύνολο των περιοχών της χώρας, με την επιθυμία κι ευχή όλων να είναι η διατήρηση της ίδιας εικόνας και στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και καμία χαλάρωση, καθώς η απρόβλεπτη πορεία του ιού μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρέπει να αποτελεί υποχρέωση όλων, ώστε η Λακωνία να εξέλθει από τη λαίλαπα της πανδημίας με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες.

Δείτε τους χάρτες

xartis metadotikotas korwnoiou

Πηγή:ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Comments are closed.