Το Ιδρυμα Νιάρχος δίνει $400 εκατ. για κατασκευή τριών νοσοκομείων – Ποιοι διεκδικούν τα έργα. Ένα από αυτά στη Σπάρτη.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ισχυρές κατασκευαστικές μπαίνουν στη μάχη διεκδίκησης των έργων – Με τη σφραγίδα του διάσημου Ρέντσο Πιάνο οι μελέτες για τρία νέα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη.

Δείτε στο βίντεο τι περιλαμβάνει.

Πέντε χρόνια μετά την εμβληματική κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού στο Φάληρο που έγινε κοιτίδα πολιτιστικής και ψυχαγωγικής συνύπαρξης για την Αθήνα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο βρίσκονται ξανά μαζί, αυτή τη φορά πίσω από τη μεγάλη προσφορά για την κατασκευή τριών υπερσύγχρονων νοσοκομείων που θα δοθούν με δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο, το αργότερο ως το 2025.

Το Ιδρυμα Νιάρχος, το οποίο αθόρυβα συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας με δωρεές, συνολικού ύψους άνω των 28 εκατ., για τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, 175 νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, δρομολογεί άλλη μία μεγάλη επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. δολάρια.

Μετά το ΚΠΣΝ στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, που κόστισε περί τα 600 εκατ. ευρώ, οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τις νέες δομές περίθαλψης είναι η Θεσσαλονίκη, στην οποία θα εγκατασταθεί το νέο υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο, η Κομοτηνή και η Σπάρτη για την ανάπτυξη αντίστοιχα δύο μονάδων γενικής ιατρικής.

Για τα τρία νοσοκομεία, το Ιδρυμα έχει απευθύνει πρόσκληση στις εγχώριες τεχνικές εταιρείες αλλά και σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, καθώς πρόκειται για έργα με σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο, τα οποία ανταγωνίζονται τις μεγάλες δουλειές του ιδιωτικού τομέα στον τεχνικό κλάδο. Τα έργα αυτά αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός της χρονιάς, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόοδος των έργων υποδομής σε διαδοχικές παρουσιάσεις που θα γίνουν στις τοπικές κοινωνίες και να δοθεί το νέο χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στον διαγωνισμό έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, το σχήμα Ακτωρ- Μυτιληναίος και Salini Impregilo (συμμετείχε με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού),  η AVAX αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το «παρών» προβλέπεται να δώσει και η Intrakat που συμπράττει με τη γαλλική Bouygues, αλλά και η ΕΚΤΕΡ, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την ιταλική Ιnso και έχει αναλάβει σημαντικές εργολαβίες του Ιδρύματος στο πλαίσιο της χορηγικής πρωτοβουλίας του για την Υγεία.

Στη Σπάρτη

Σε μια καταπράσινη όαση φιγουράρει αντίστοιχα και η άλλη κατασκευή για το νοσοκομείο της Σπάρτης, για το οποίο υπήρξαν τους τελευταίους μήνες, μετά την ολοκλήρωση της προμελέτης, σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του υφιστάμενου νοσοκομείου όσο θα κατασκευάζεται το νέο και να μην υπάρξουν κατασκευαστικά ρίσκα, εξετάστηκε η αλλαγή της τοποθεσίας σε βορειότερο σημείο εντός του οικοπέδου εγκατάστασης με τρόπο που προϋποθέτει την τμηματική κατεδάφιση του υφιστάμενου νοσοκομείου.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την ευθύνη των μελετών των έργων υποδομής για τη βελτίωση των οδικών συνδέσεων και των συνδέσεων του νέου νοσοκομείου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Η ανάθεση των εν λόγω μελετών προγραμματίζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ολοκληρωθούν και να δημοπρατηθούν έως τον Φεβρουάριο του 2022. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025.

Πηγή:newmoney.gr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Comments are closed.