Close Menu
  • Αρχικη
  • Τοπικα Νεα
  • Αθλητικα
  • Ελλαδα
  • Νεα Κροκεων
  • Ομογενεια
  • Υγεια
  • YouTube
  • Επικοινωνία
Facebook X (Twitter) Instagram
Trending
  • Απεβίωσε ο Νίκος Σαμπατάκος.
  • Με λαμπρότητα και γιορτινή διάθεση ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο Δαφνί Λακωνίας
  • Απεβίωσε ο Γιώργος Σταυράκος.
  • Νέα Διοίκηση στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λακωνίας με Πρόεδρο τον Αθανάσιο Γρεβενίτη – Όραμα, Επιστημονική Ενότητα και Προοπτική
  • Απεβίωσε ο Νίκος Πετροπουλάκης.
  • Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΥΡΙΟΥ 2026 ΣΤΙΣ ΚΡΟΚΕΕΣ.
  • Ο Επιτάφιος 2026 στις Κροκεές.
  • Απεβίωσε η Γεωργία Πολολού.
Παρασκευή, 24 Απριλίου
KROKEES.GR
  • Αρχικη
  • Τοπικα Νεα
  • Αθλητικα
  • Ελλαδα
  • Νεα Κροκεων
  • Ομογενεια
  • Υγεια
  • YouTube
  • Επικοινωνία
KROKEES.GR
You are at:Home»Τελευταια Νεα»Το Επιμελητήριο Λακωνίας ανησυχεί για την εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία

Το Επιμελητήριο Λακωνίας ανησυχεί για την εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία

0
By admin on 10 Δεκεμβρίου, 2015 Τελευταια Νεα

Oil

Το Επιμελητήριο Λακωνίας με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, την οποία υπογράφει η Πρόεδρος αυτού κα Βασιλική Δερτιλή, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία, θεωρώντας ότι ο αντίκτυπος για την Ελλάδα και τις ελαιοπαραγωγικές κοινωνίες θα είναι πολύ σοβαρός.

Τονίζει επίσης την ανάγκη άμεσης παρέμβασης του κ. Υπουργού στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόσο για την εμπόδιση του μέτρου αυτού, όσο και για την εδραίωση του ποιοτικού ελληνικού λαδιού στην παγκόσμια αγορά

Ολόκληρη η επιστολή της κας Δερτιλή έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, κύριοι Ευρωβουλευτές

Θα ήθελα να σας μεταφέρω την ανησυχία του Επιμελητηρίου Λακωνίας και όλης της Λακωνικής κοινότητας ελαιολάδου σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση αδασμολόγητων ποσοστώσεων στις εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία. Η πρόταση της ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη της το πόσο σοβαρός θα είναι ο αντίκτυπος για την Ελλάδα και για τις ελαιοπαραγωγικές τοπικές κοινωνίες.

Ήδη οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν με τη σχετική ανακοίνωση και οι επιπτώσεις τόσο για τον ελαιοπαραγωγό όσο και για τον εξαγωγέα ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα επιζήμιες. Αξίζει να αναφερθεί ότι 700.000 οικογένειες στη χώρα έχουν σχέση εισοδήματος με το ελαιόλαδο, ενώ στην Λακωνία 16.000 οικογένειες καλλιεργούν την ελιά. Οι παραπάνω αποτελούν τον πυρήνα της οικονομίας και οι επιπτώσεις του μέτρου θα είναι καταστρεπτικές.

Η παρέμβασή σας στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρίνεται αναγκαία για την εμπόδιση του μέτρου αυτού. Είναι σίγουρο ότι η αύξηση της ποσόστωσης εισαγωγής τυνησιακού ελαιολάδου κατά 35.000 τόνους για δύο έτη (2016-2017) θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Η επικύρωση της πρότασης αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στη τιμή του ελαιολάδου, με την επιπλέον αύξηση της προσφοράς κατά 35.000 τόνους προϊόντος σε μία αρκετά χαμηλή τιμή. Ήδη σήμερα, η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου έχει υποχωρήσει στα 3,2 ευρώ, με τη γενικότερη τάση να παραμένει πτωτική όπως αναφέρουν ελαιοπαραγωγοί.

Επιπρόσθετα, απαιτείται η στήριξή σας για την εδραίωση του ποιοτικού ελληνικού λαδιού στην παγκόσμια αγορά, ώστε μακροπρόθεσμα να μην κλυδωνίζεται από παρόμοια μέτρα. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το 70% των ελληνικών εξαγωγών καταλήγει χύμα στην Ιταλία όπου επανασυσκευάζεται και επανεξάγεται ως ιταλικό. Εξετάζοντας και την συνεχώς πτωτική τάση της τιμής του ελαιολάδου για τους παραγωγούς, τίθενται ερωτήματα όχι μόνον ως προς τα περιθώρια κέρδους αλλά και ως προς την ίδια τη διαχρονική βιωσιμότητα παραγωγών και εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου στη τοπικές οικονομίες.

Ο κλάδος, λοιπόν, παρουσιάζει μία διαρθρωτική πρόκληση, η στρατηγική απάντηση στην οποία είναι η προώθηση του επώνυμου, τυποποιημένου ελαιολάδου ιδιαίτερης ποιότητας και τοπικής παραγωγής με ονομασία προέλευσης.

Στην πρόκληση αυτή θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχό μας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, με την κατ’ αρχήν προστασία του ελληνικού ελαιολάδου στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εν συνεχεία, με την λήψη μέτρων για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό».

Πηγη:monemvasianews.gr

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
admin

Related Posts

Καλά Χριστούγεννα από το krokees.gr 🎄

Πιερρακάκης: Στο «τιμόνι» και του ESM μετά την ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup

Νέα αντιδήμαρχος δήμου Ευρώτα η Αντωνία Καλογεράκου σε αντικατάσταση του αποβιώσαντος Αντιδημάρχου Παναγιώτη Πολολού 

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Καιρός
πρόγνωση καιρού από το weather.gr
Facebook
Facebook
πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Πρόσφατα άρθρα
  • Απεβίωσε ο Νίκος Σαμπατάκος.
  • Με λαμπρότητα και γιορτινή διάθεση ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο Δαφνί Λακωνίας
  • Απεβίωσε ο Γιώργος Σταυράκος.
  • Νέα Διοίκηση στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λακωνίας με Πρόεδρο τον Αθανάσιο Γρεβενίτη – Όραμα, Επιστημονική Ενότητα και Προοπτική
  • Απεβίωσε ο Νίκος Πετροπουλάκης.
Καιρός
πρόγνωση καιρού από το weather.gr
Kατηγορίες
© Copyright 2020 krokees.gr - All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.