Η διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή προϊόντων κι η αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων με καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον επιτάσσουν την ανάγκη επανασχεδιασμού της πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εγκαταλείπεται το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθείται μέχρι τώρα, καθώς αποδεικνύεται αδιέξοδο και αναδιαμορφώνεται το πλαίσιο δράσης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με κατεύθυνση τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την Κυκλική Οικονομία.
Ο Δήμος Ευρώτα αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα ανατροπής των υφιστάμενων πρακτικών στη διαχείριση των απορριμμάτων έχει σχεδιάσει μία πολιτική που στοχεύει στα Μηδενικά Απόβλητα μέχρι το 2020 σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κι όσα προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Αρχικά ο Δήμος προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης με βάση την οποία αξιολόγησε την πρότερη κατάσταση και καθόρισε το σχέδιο δράσης του. Στην παρούσα φάση οι ενέργειες του Δήμου Ευρώτα επικεντρώνονται στην Πρόληψη Παραγωγής Αποβλήτων, στη Διαλογή στην Πηγή στην Ανακύκλωση, στην Επαναχρησιμοποίηση, στην Ανάκτηση και την Κομποστοποίηση.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής ο Δήμος Ευρώτα πρωτοπορεί, όντας ο μοναδικός Δήμος στην Πελοπόννησο που πραγματοποιεί αυστηρό διαχωρισμό των απορριμμάτων στη Μονάδα Προσωρινής Διαχείρισης, όπου μεταφέρονται. Τα οργανικά υλικά «κομποστοποιούνται» και παράγουν σημαντική ποσότητα φυσικού λιπάσματος. Τα δε ανακυκλώσιμα υλικά ανακτώνται πλήρως και εκμεταλλεύονται αντίστοιχα. Ωστόσο, το κύριο ζητούμενο είναι η Διαλογή στην Πηγή που σημαίνει διαχωρισμό των διακριτών κατηγοριών των απορριμμάτων στα σημεία παραγωγής τους (σπίτια, εργασιακοί χώροι, καταστήματα κτλ) με σκοπό τη ξεχωριστή συλλογή και τη μείωση του όγκου. Επιπρόσθετα η μέθοδος αυτή συνεισφέρει σημαντικά στην αποδοτική ανακύκλωση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οποιοσδήποτε πρακτικές χρησιμοποιούνται για τη διαλογή των απορριμμάτων μετά τη συλλογή τους είναι ανεπαρκείς ή εξαιρετικά δαπανηρές. Για τους λόγους αυτούς ο Δήμος εντείνει τις προσπάθειες τους για την κινητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα του διαχωρισμού και την τήρηση των κανόνων της ανακύκλωσης. Εξάλλου, η Διαλογή στην Πηγή αποτελεί και βασική νομική υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο 2008/98/ΕΚ.
Στο άμεσο μέλλον δε προγραμματίζονται επιπλέον διαφοροποιήσεις στην τακτική που χρησιμοποιείται στο σύστημα διαχείρισης ώστε να πετύχουμε αφενός την αποφυγή των προστίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ αφετέρου τον στόχο της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων κατά 0,8% μηνιαίως. Επιτυγχάνοντας τη σταδιακή μείωση εκτιμούμε ότι θα φθάσουμε στα Μηδενικά Απόβλητα μέχρι το 2020. Εν τω μεταξύ ήδη εφαρμόζονται κάποιες αλλαγές. Μία εξ αυτών είναι η μείωση των σημείων τοποθέτησης των κάδων σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα. Η επιλογή αυτή επιβάλλεται εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού καθαριότητας και της ανάγκης μείωσης τους κόστους συγκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές οι οποίες πραγματοποιούνται είναι προς όφελος των δημοτών, διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και εγγυώνται μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.
Ο Δήμος Ευρώτα πρόκειται να υλοποιήσει άμεσα προγράμματα ενημέρωσης για τους πολίτες παράλληλα με διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις ώστε να εξασφαλίσει την ευαισθητοποίηση και τη συνεργασία όλων. Άλλωστε, το ζήτημα της αλλαγής της διαχείρισης των αποβλήτων είναι περισσότερο κοινωνικό αφού προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής. Αυτό είναι και το «στοίχημα» του Δήμου Ευρώτα στην παρούσα διακυβέρνηση.