Αύξηση 41% σηµειώθηκε στις αρχές Αυγούστου στην τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία, αγγίζοντας τα 4,10 ευρώ το κιλό. Η τιµή εδώ και δύο περίπου βδοµάδες παραµένει πάνω από τα 4 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι αναλυτές προειδοποιούν για διεθνές έλλειµµα στο προιόν από τη νέα σεζόν.
Την ώρα, όµως, που η παραγωγή ελαιολάδου πέρσι µειωνόταν κατακόρυφα σε Ιταλία και Ισπανία,(αντιστοιχούν στο 70% της παγκόσµιας παραγωγής), Ελλάδα και Τυνησία είχαν εξαιρετικές αποδόσεις. Ειδικότερα, η παραγωγή ελαιολάδου σε Ελλάδα και Τυνησία αυξήθηκε το 2014/2015 κατά 127% και 300% αντίστοιχα σε σχέση µε το 2013/2014. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιµούν ότι η παραγωγή των δύο χωρών δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό στην αγορά και προειδοποιούν για ενδεχόµενο διεθνές έλλειµµα.
Επίσης, και η Τουρκία αύξησε κατά 12% φέτος την παραγωγή της αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει σε σηµαντικές εξαγωγές, ενώ στο εσωτερικό της υπήρξε αύξηση τιµών 60%, καθιστώντας το προϊόν το πιο ακριβό στον κόσµο. Σύµφωνα µε άρθρο της τουρκικής Hurriyet η κύρια αιτία για τη δραµατική άνοδο των τιµών ήταν ότι παραγωγοί και έµποροι επέλεξαν να αποθηκεύσουν το προϊόν προσδοκώντας καλύτερες τιµές. Ως εκ τούτου οι τιµές έφτασαν τις 11,5 τουρκικές λίρες και οι εξαγωγείς που αντιµετώπιζαν δυσκολίες – στράφηκαν στο φθηνότερο από Τυνησία και Μαρόκο.
Για την ώρα η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά στην αγορά ελαιολάδου, σύµφωνα µε πληθώρα δηµοσιευµάτων στο διεθνή Τύπο. Οι ελλείψεις στην αγορά έχουν εκτοξεύσει τις τιµές για το ελαιόλαδο ειδικά στην Ισπανία σε υψηλά 9 ετών. Ενώ το Bloomberg, κάνει λόγο «για υψηλό όλων των εποχών» στην τιµή του ελαιολάδου. Στην Ελλάδα, σε δηµοπρασία του Α.Σ Βλαχιώτη έπιασε τιµή 3,82 ευρώ που αποτελεί την υψηλότερη για φέτος στη Λακωνία. Συµµετείχαν δυο ενδιαφερόµενοι για ποσότητα 55 τόνων, ενώ αυτός που κέρδισε προχώρησε σε απευθείας εξαγωγή.
Ενδεικτικό για το ράλι τιµών στο ελαιόλαδο είναι ότι πλέον έχει περάσει η άνοδος και στο λιανικό εµπόριο µε τις διεθνείς τιµές για τους καταναλωτές να αυξάνονται κατά µέσο όρο περίπου 10%. Μάλιστα, αυτό είχε σαν συνέπεια να ξεπεράσει και τον παγκόσµιο ρυθµό του πληθωρισµού για τα συσκευασµένα τρόφιµα, σύµφωνα µε στοιχεία του Euromonitor που δηµοσίευσε την περασµένη εβδοµάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Τέλος, στη Βρετανία υπάρχει σοβαρός ανταγωνισµός τιµών µεταξύ των λιανοπωλητών, που οδήγησε στην άνοδο των εκπτωτικών αλυσίδων Lidl και Aldi, που συνέβαλλαν στη διατήρηση των τιµών καταναλωτή σε χαµηλό επίπεδο. Όµως, λόγω του κενού στην αγορά από τη µειωµένη σοδειά σε Ισπανία και Ιταλία η µέση λιανική τιµή ενός λίτρου έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 10% αυτό το µήνα σε σχέση µε το ∆εκέµβριο του 2014.
Περισσότερο ελαιόλαδο από την Τυνησία στην ΕΕ
Στους 81.700 τόνους για ένα έτος καθορίστηκαν από την Κοµισιόν την περασµένη ∆ευτέρα, οι αδασµολόγητες εισαγωγές ελαιολάδου της Τυνησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προηγουµένως οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τυνησίας προς την ΕΕ είχαν ετήσια ποσόστωση στους 56.700 τόνους και τώρα η νέα ποσόστωση συνολικά θα ανέρχεται στους 81.700 τόνους κάθε χρόνο. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Τυνησία δεν θα υπόκεινται πλέον σε µηνιαίες εξαγωγικές ποσοστώσεις που έθεσε στις αρχές του τρέχοντος έτους η Κοµισιόν. Περισσότερο από το 70% των εξαγωγών ελαιολάδου της Τυνησίας εξάγεται στην ΕΕ, ειδικά σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς οι δύο αυτές χώρες υπέφεραν από µεγάλες απώλειες για το προϊόν την περασµένη σεζόν.
Παράλληλα, οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τυνησίας εκτοξεύτηκαν φέτος σε υψηλά 7 ετών µε τις περισσότερες ποσότητες να κατευθύνονται προς Ισπανία και Ιταλία.
Εκτός από το ελαιόλαδο που βασικό αγροτικό εξαγωγικό προϊόν της Τυνησίας προς την ΕΕ, αποτελεί επίσης ένα σηµαντικό πόρο του αγροτικού τοµέα που παρέχει άµεση και έµµεση απασχόληση σε περισσότερα από ένα εκατοµµύριο Τυνήσιους. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ θα δώσει ένα πακέτο οικονοµικής στήριξης ύψους 23 εκατοµµυρίων ευρώ για τη µεταρρύθµιση της ασφάλειας στην Τυνησία µετά τις αιµατηρές επιθέσεις στη Σούσε και επίσης αποφασίστηκε να συµπεριληφθεί η Τυνησία ως το πρώτος αραβικός συνεργάτης στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραµµα Ορίζοντας 2020.