Προς
Τους συνέδρους
Του 59 ου Συνεδρίου Ομογενών Αμερικής – Κανάδα
* Η πορεία των Κροκεών κινείται διαχρονικά,με τις μεταπτώσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της Λακωνίας,της Πελοποννήσου και γενικότερα της χώρας μας,έχοντας φυσικά και την δική της ιδιομορφία με την συμμετοχή των Κροκεατών στους Εθνικούς και Κοινωνικούς αγώνες της Πατρίδας μας.
* Η γεωμορφία των Κροκεών προσδιορίζεται ως άνυδρη περιοχή,αν και βρίσκεται στην πλέον πλεονεκτική υδατική/υπόγεια λεκάνη/υδοφόρο ορίζοντα, που δεν έχει αξιοποιηθεί ( με ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά – κατασκευή μικρών φραγμάτων και λιμενοδεξαμενών), με αποτέλεσμα το εισόδημα να στηρίζεται στην μονοκαλλιέργεια της ελιάς και των παραγώγων της (Ελαιόλαδο και επιτραπέζια/βρώσιμη ελιά σε μικρή παραγωγή ακόμα),ενώ έχει αρχίσει με αργά βήματα η ανάπτυξη της μελισσοκομίας,πορτοκαλιων, κηπευτικών και της κτηνοτροφίας.
Το αρδευτικό δίκτυο είναι ακόμα περιορισμένο και περιλαμβάνει την περιοχή Λουμπάρδας – Κεφαλαρίου,ενώ δοκιμαστικές γεωτρήσεις δεν αξιοποιήθηκαν και δίκαια υπάρχει διαμαρτυρία των κατοίκων,ενώ έχουν διαπιστωθεί πολλά προβλήματα και παραβατικά φαινόμενα ευτυχώς ελάχιστα,να χρησιμοποιείται αυθαίρετα το δίκτυο ύδρευσης για αρδευτικούς σκοπούς ( Η Υπηρεσία του Δήμου έχει κάνει παρεμβάσεις και έχει σφραγήσει τέτοιες περιπτώσεις).
* Οι Κροκεές λόγω της στρατηγικής θέσης(κέντρο του Νομού Λακωνίας), μαζί με το Δαφνί αποτελούσαν το σταυροδρόμι των οδικών αξόνων προς Γύθειο – Μάνη κυρίως όμως προς την Νότια Λακωνία.
Οι αλλαγές όμως των οδικών αξόνων( περιμετρικοί άξονες) έφεραν ‘’απομόνωση’’ στην κυκλοφορία του χωριού με ότι θετικό ή αρνητικό συνεπάγεται.
* Το εισόδημα των Κροκεών μετά την δεκαετία του 1950 στηρίχθηκε κατά βάση στα εμβάσματα των ομογενών,τα ενοίκια των οικιών από τον μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (λόγω και του νόμου περί μονίμου κατοικίας στην έδρα που υπηρετούν),καθηγητών και μαθητών που υπηρετούσαν ή εκπαιδεύονταν στο Γυμνασίο – Λυκείο Κροκεών.
– Κατά την δεκαετία του 1980 κυρίως το εισόδημα από τα ενοίκια και άλλες παροχές υπηρεσιών εξέλειπαν (Γυμνάσιο – Λύκειο Σκάλας),καθώς επίσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι μετακόμισαν στις έδρες τους ή προς την Σπάρτη,λόγω απόκτησης πλέον αυτοκινήτων που διευκόλυνε τις μετακινήσεις τους προς την εργασία τους( Κροκεές).
– Οι μνημονιακές πολιτικές των συγχωνεύσεων των δημοσίων υπηρεσιών έφεραν και το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών ( Δ.Ο.Υ,Δικαστήρια,ΕΛΤΑ,ΚΤΕΟ,κ.λ.π) και συνεπώς τον μεγαλύτερο μαρασμό στην τοπική οικονομία του χωριού και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Συμπερασματικά το χωριό αυτές της δεκαετίες στηρίχθηκε σε σταθερά εισοδήματα τα οποία τα τελευταία 20 χρόνια άρχισαν να υποχωρούν σημαντικά.
Δεν πρέπει να αποσιωπήσουμε την δυναμική είσοδο πάσης φύσεως μεταναστών από τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες της πρώην ΕΣΔΔ,από την δεκαετία του 1990,που ανατροφοδότησαν το εισόδημα του χωριού και έλυσαν προβλήματα που προέκυψαν από τον γηρασμένο πληθυσμό (βοήθεια γερόντων,οικιακές εργασίες),αλλά και ως εργάτες γης και τεχνίτες με χαμηλό κόστος και άδηλα εισοδήματα.
* Χωρίς καμμία απολύτως διάθεση κριτικής, αλλά ως απολογιστικό αποτύπωμα των περασμένων δεκαετιών το χωριό στερήθηκε βασικών έργων υποδομής και ποιότητας ζωής με ευθύνη βασικά του Κράτους,όπως δίκτυα ύδρευσης,άρδευσης,αποχέτευσης,κυρίως όμως η απουσία μελετών οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση υλοποίησης και χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Δημιουργήθηκαν άλλες βασικές υποδομές αναγκαίες για το χωριό(Πνευματικό Κέντρο, Γήπεδο Μπάσκετ Πλατεία Αλωνίων , το συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου,
έργα οδοποϊίας,Παιδική Χαρά ,μεταφορά και κατασκευή του Σταδίου κ.λ.π).
Πρέπει να τιμούμε και να εκτιμούμε την προσφορά όλων Προέδρων και Δημάρχων όπου με τα συμβούλια τους προχώρησαν την αναβάθμιση και την ποιότητα ζωής στο χωριό.Πρέπει τελικά να σταματήσει ο καταγγελτικός λόγος και να δούμε με θετική σκέψη την συμμετοχή συμπολιτών μας στα κοινά και να τιμούμε την συμβολή τους.Έτσι προχωρούν οι κοινωνίες με συννενόηση και σύνθεση,γιατί κανένας μόνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ο μηδενισμός της παρουσίας των προηγούμενων ή των ΄΄αντιπάλων΄΄είναι οπισθοδρομική πράξη
Πρέπει όμως να ομολογήσουμε ότι ήταν και παραμένει αρνητική πολιτική η επέκταση των ορίων οικισμού των Κροκεών,καθώς και η κατακόρυφη αύξηση των αντικειμενικών αξιών,που προέκυψε ΄΄έντεχνα΄΄,από τις αποζημιώσεις κτημάτων από τις απαλλοτριώσεις στα όρια των Κροκεών με την κατασκευή του νέου τμήματος της Ε.Ο Σπάρτης – Μονεμβάσιας.
Αυτή η πράξη σήμερα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις μεταβιβάσεις των περουσιών,στον ΕΝΦΙΑ,στα δημοτικά τέλη κ.λ.π.
Μετά την πράξη αυτή της ανόδου των αντικειμενικών αξιών αν και θα μπορούσε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση,εν τούτοις το θέμα δεν τέθηκε ποτέ (!!!).
Η νέα Δημοτική αρχή από το 2011 ξεκίνησε αγώνα επαναδιαπραγμάτευσης και εκλογίκευσης των αντικειμενικών αξιών και του περουσιολογίου του Λαγίου.
Η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα που αφορά τις Κροκεές είναι μείωση έως 60% των υπαρχόντων.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο αγώνας είναι συνεχιζόμενος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και στους εκάστοτε Υπουργούς,χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Καταθέτω πρόταση για προσφυγή όλων των κατοίκων του χωριού προς το Συμβούλιο Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο με το αίτημα της δραστικής μείωσης των αντικειμενικών αξιών για τις Κροκεές.
Υπάρχουν ανάλογες προσφυγές χωριών με σοβαρά δικηγορικά γραφεία που δικαιώθηκαν(!!!).
Η πρόταση είναι ανοιχτή και ανήκει στο χωριό γιατί θα χρειασθούν έξοδα που θα βαρύνουν απ’ ευθείας τους πολίτες,γιατί μια τέτοια δαπάνη πληρωμής δικηγόρων για την συγκεκριμένη προσφυγή εκ του νόμου δεν μπορεί να την αναλάβει ο Δήμος Ευρώτα.
* Οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση με την υποχρεωτική συνένωση των χωριών (Μοντέλο/νόμος Καποδίστρια) με τον τρόπο που άρχισε να υλοποιείται,βρήκε ανέτοιμα τα χωριά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις παρά τις βοήθειες που δόθηκαν σε εξοπλισμό και προσωπικό.
– Η μεγαλύτερη τομή ήταν και παραμένουν τα ΚΕΠ και τα ΚΕΦ, που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
– Η νέα συνένωση που έγινε το 2010 (Καλλικράτης ν. 3852/10) και υπό το καθεστώς του μνημονίου με δραστική μείωση των χρημάτων, αλλά και του προσωπικού απονεύρωσαν την Αυτοδιοίκηση από την προσφορά της προς τους πολίτες.
Έτσι και ο πρώην Δήμος Κροκεών εντάχθηκε στον νέο Δήμο Ευρώτα ως Δημοτική Ενότητα πλέον ( Κροκεές,Δαφνί,Βασιλάκιο & Λάγιο) με πολλά αντικειμενικά προβλήματα ή λαθών που έγιναν και ως εκ τούτου στέρησαν την δυνατότητα μιας καλύτερης πορείας.
Το να μείνουμε στην κριτική δεν είναι λύση αντίθετα διαμορφώνεται αρνητικό κλίμα που δεν βοηθά την ανάπτυξη του τόπου.
Μέλημα μας ήταν και παραμένει να γίνουν λιγότερα λάθη και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις ανάγκες των συμπολιτών μας.
Στην τετραετία που πέρασε πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε θετικά σε έργα όπως :
– Αλλαγή δικτύου ύδρευσης
– Ανακατασκευές και επεμβάσεις σε Γυμνάσιο – Λύκειο και Δημοτικό Σχολείο
– Ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Κροκεών
– Νέα πεζοδρόμια στο κέντρο των Κροκεών.
– Ανάδειξη και προβολή του Κροκεάτη Λίθου
– Επέκταση του Ηλεκτροφωτισμού
– Τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις
– Μελέτες για έργα υποδομής της νέας προγραμματικής περιόδου.
Το συνολικό κόστος αυτών των έργων και εργασιών κινείται στην τετραετία που πέρασε στο 1.500.000 ευρώ.Εν μέσω κρίσης και της περικοπής των κρατικών δαπανών στο 60%,μπορεί να κατανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας που υλοποιήθηκαν αυτά τα έργα.
.
– Επεμβάσεις στην καθημερινότητα του πολίτη (αποκατάσταση βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης,στον ηλεκτροφωτισμό και στην καθαριότητα).
Στο ερώτημα αν είμαστε ευχαριστημένοι από την δράση και την λειτουργία μας μπορούμε να απαντήσουμε πως όχι.
Υπάρχουν λάθη,αδυναμίες,παραλείψεις που πολλά πράγματα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ή να λειτουργούσαμε αποτελεσματικότερα και σ΄αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να κάνουμε την ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ μας!!!
Λειτουργούμε ως αυτοδιοικητική Ομάδα θέλοντας να υλοποιήσουμε ένα καλύτερο έργο για το χωριό σεβόμενοι όμως και τις ανάγκες και των άλλων χωριών του Δήμου Ευρώτα.
ΟΙ ΚΡΟΚΕΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ
Ξεκίνησε από το 2014 η νέα προγραμματική περίοδος της Δημοτικής Αρχής όπου οι Κροκεές έδωσαν αυξημένη πλειοψηφία σε σχέση με το 2010 και αυτό συμπερασματικά δίνει την εμπιστοσύνη στον Δήμαρχο τους Τοπικούς και Δημοτικούς Συμβούλους των Κροκεών να συνεχίσουν το έργο τους έως τον Μάϊο του 2019,με την στήριξη την συνδρομή την κριτική και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και των συλλόγων που λειτουργούν.
– Σε μια δημοκρατικά δομημένη κοινωνία η κριτική είναι καλοδεχούμενη όσο σκληρή κι αν είναι αρκεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν και διεξόδους στα τυχόν αδιέξοδα που δημιουργούνται.
Το λάθος όμως είναι η συνεχής πολεμική που γίνεται εναντίον προσώπων χωρίς όρους και όρια,αρκεί να γίνει αποδόμηση τους.
– Πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό ότι είμαστε ένα από 25 χωριά του νέου Δήμου Ευρώτα το πέμπτο χωριό πληθυσμιακά .
Η απογραφή του 2011 με εκούσια ή ακούσια λάθη (άγνωστο γιατί;) αποτύπωσε μείωση του πληθυσμού ( το 2001 η απογραφή έδειξε 1399 κατοίκους,το 2011 η απογραφή 1175 κατοίκους).
Αυτή η απογραφή του 2011 με την συνολική μείωση των κατοίκων της Δ.Ε Κροκεών ( Κροκεές,Δαφνί,Βασιλάκιο,Λαγιο)κατά 460 κατοίκους ( Το 2001 Δ.Ε Κροκεών 2824 κάτοικοι,ενώ το 2011 οι κάτοικοι είναι 2364) στέρησε από την Δ.Ε Κροκεών μία αυτοδιοικητική έδρα και από τετραεδρική είναι πλέον τριεδρική με ότι αυτό συνεπάγεται( Την έδρα των Κροκεών την κέρδισε η Σκάλα,λόγω πληθυσμού).
Ενώ η μεγαλύτερη και ασφαλέστερη ψήφος ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ για ένα χωριό είναι η απογραφή εν τούτοις κάποιοι που είχαν την ευθύνη για δικούς λόγους δεν το έπραξαν.Αυτή η απογραφή με τις όποιες συνέπειες θα υπάρχει και θα συμπαρασύρει τις όποιες επιλογές μέχρι το 2021.
Συνεπώς η πορεία των έργων και εργασιών πρέπει να ακολουθήσει τον προγραμματισμό και τις ιεραρχήσεις του συνολικού προγραμματισμού του Δήμου Ευρώτα.
– Ο Δήμαρχος είναι ένα σοβαρό θεσμικό κεφάλαιο και συνεπώς πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί η ουσία της πολιτικής του Δημάρχου κρίνεται από την αποτελεσματικότητα υλοποίησης του προγράμματος δράσης και των Ευρωπαϊκών Επενδύσεων για τον Δήμο και συνεπώς για το χωριό.
Ο Δήμαρχος έχει αναθέσει αρμοδιότητες στους Αντιδημαρχους,στους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΟΚΕΕΣ
Περιλαμβάνει:
* Μελέτη για την ολοκλήρωση του έργου της ύδρευσης ύψους 400.000 ευρώ
* Ένταξη σε μελέτη για την νομιμοποίηση των αρδευτικών γεωτρήσεων
* Μελέτη και κατασκευή σύγχρονης και ευρωπαϊκών προδιαγραφών Παιδικής Χαράς
* Ολοκλήρωση της προμελέτης και ένταξη σε οριστική μελέτη του Αποχετευτικού δικτύου – Βιολογικού καθαρισμού.
* Ένταξη μελέτης για την β’ Φάση ανάπλασης και πεζοδρόμησης του κέντρου των Κροκεών και σύνδεσης των δύο Πλατειών.
* Ολοκλήρωση της μελέτης για την κατασκευή και διαμόρφωση της αγροτικής οδοποϊίας.
* Συνέχιση των έργων τσιμεντοστρώσεων και ασφαλτοστρώσεων σε τμήματα του χωριού.
* Συντηρήσεις των Σχολείων.
*Σχέδιο Πόλης
* Αξιοποίηση των κληροδοτημάτων που έχει την ευθύνη η Τοπική Κοινότητα.
* Η αναβάθμιση του Καρναβάλου Κροκεών με την πρόταση στο υπό ίδρυση Δημόσιο ΙΕΚ για Τμήμα Τεχνολογίας Καρναβάλου με τα εργαστήρια στον ιστορικό χώρο της Δεξαμενής,με την προύπόθεση νομιμοποίησης και ανακατασκευής – προέκτασης του κτιρίου.
*Το Παράρτημα του Αρχείου Βρεττάκου στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών, παρά τις προσπάθειες, Δήμου Ευρώτα με ανακατασκευή αιθουσών και εξοπλισμόκαι την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ του Αρχείου Βρεττάκου της Σπάρτης εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα, γιατί στόχος παραμένει η λειτουργία του επάνω ορόφου του Πνευματικού Κέντρου να λειτουργήσει ως επισκέψιμος χώρος μαζί με τις εκπληκτικές στολές του Συλλόγου Γυναικών Κροκεών πραγματικό στολίδι με τον ιδρώτα και το μεράκι τους με προεξάρχουσα μορφή την αείμνηστη Πίτσα Βλαχάκου,όπου η αίθουσα θα φέρει επάξια το όνομά της ως πράξη γνήσιου Εθελοντισμού.
Πιστεύουμε ότι μέχρι το 2019 θα έχουμε καταφέρει αν όχι όλα τα περισσότερα έργα πνοής για τις Κροκεές.
Ταυτόχρονα..
– Η αποκατάσταση του Εθνικού Σταδίου των Κροκεών
– Η λειτουργικότητα του Παιδικού Σταθμού
– Η αποκατάσταση των εσωτερικών και του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου
Είναι στα ζητήματα των προτεραιοτήτων μας.
Μετά από αυτή την περιγραφή που αποτυπώνει την πραγματικότητα αλλά και τις προοπτικές του μέλλοντος πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η διακυβέρνηση δεν ανήκει στα καφενεία ή στις ταβέρνες.
Σεβαστές οι γνώμες τις ‘’τοπικής Βουλής’’,όμως δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Η σχέση με τους συλλόγους πρέπει να υπάρχει διακριτότητα των ρόλων καθαρών σχέσεων και όχι αυταρχικότητα πράξεων απ’ όπου και αν προέρχεται.
Ο αλληλοσεβασμός στη πράξη μπορεί να δώσει τις ενδεδειγμένες λύσεις σε πολλά θέματα και να γίνουν υπερβάσεις για την πολυπόθητη ενότητα .
Η ΕΝΌΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΑΣ.
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και θα έρθουν δυσκολότεροι ο Δήμος είναι η πλησιέστερη εξουσία επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών.
Είναι βέβαιο ότι οι Δήμοι θα κληθούν να ανταποκριθούν σε νέα καθήκοντα που αφορούν του κοινωνικό Κράτος και την προστασία του πολίτη.
Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η Ομογένεια διαχρονικά ανταποκρίθηκε στον ιστορικό της ρόλο από τα Εθνικά Θέματα έως τα έργα κοινής ωφέλειας στο χωριό.
Έτσι και σήμερα ο Σύλλογος των Ομογενών Αμερικής – Καναδά είναι δίπλα στον Δήμο Ευρώτα και την Τοπική Κοινότητα των Κροκεών.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και να τιμήσουμε την προσφορά όλων των συμπολιτών μας Ομογενών διαχρονικά.
ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ – Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΟΚΕΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η προσπάθειες του Συλλόγου της Αττικής προσδίδουν ιδιαίτερη αξία διαχρονικά,γιατί κρατούν στέρεες και σταθερές και αλληλέγγυες σχέσεις με τους ετεροδημότες συμπατριώτες μας και πάντα είναι στο πλευρό του Δήμου και του Τοπικού συμβουλίου και με κοινωφελή έργα και χρηματοδοτήσεις,προς όλους.
Η ηθική και υλική προσφορά και του Συλλόγου της Αττικής είναι ανεκτίμητη αξία,ιδιαίτερα στην ενότητα των σχέσεων που είναι και το βασικό στοιχείο της ανάπτυξης μιας κοινωνίας.
Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ & Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
Στηρίζουμε τον Εθελοντισμό των νέων παιδιών που η ενεργητικότητα και ο αυθορμητισμός τους είναι πράξη ευθύνης και ζωτικής σημασίας που βρίσκει μιμητές για το μέλλον των Κροκεών.
Όμως ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός,που ξεκινήσαμε μαζί με τον Πυραγό Κωνσταντίνο Γραφάκο της Π.Υ Γυθείου πρέπει να ολοκληρωθεί και να γίνει πράξη στις Κροκεές.Είναι στόχος ζωτικής σημασίας γιατί αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και των περουσιών.
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ΒΡΕΤΤΑΚΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Τρείς πολιτιστικοί και αθλητικοί θεσμοί που προβάλλουν τις Κροκεές και γι’ αυτό απατείται η απόλυτη συνεργασία συλλόγων,φορέων και του Τοπικού Συμβουλίου,ώστε να διαμορφωθεί κλίμα εμπιστοσύνης και ενότητας στην πράξη που αναβαθμίζει και τις ίδιες τις εκδηλώσεις και προβάλλει το ίδιο το χωριό.
Στον Πολιτισμό και στο Αθλητισμό,όπως στην Παιδεία και στην Υγεία δεν χωρούν μικροψυχίες και κοντόθωρες λογικές γιατί αυτές ‘’κοντένουν΄΄μόνο το χωριό.
Οι Κροκεές ανέκαθεν είχε ως προστιθέμενη αξία τον Πολιτισμό της.Για να επανακαθορίσει τον ρόλο της ως ‘’ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της Λακωνίας’’,που άτυπα αλλά ουσιαστικά της έχει δοθεί απατείται πολύ δουλειά μα πιο πολύ συνεργασία.
Η Φιλαρμονική με 91 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Λακωνίας είναι η κορωνίδα της πολιτιστικής παρουσίας του χωριού και τα χορευτικά μαζί με την χορωδία είναι προστιθέμενη αξία.
ΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
Είναι μια σοβαρή υποδομή για τον πολιτισμό και παρακαταθήκη του Χρήστου Μαρκόπουλου για τις Κροκεές.
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ…
Το δημογραφικό έχει μεγάλες επιπτώσεις στην απρόσκοπτη λειτουργία των Σχολείων μας που σε κάποια φάση θα κινδυνεύσουν είτε με συγχωνεύσεις,είτε με κλείσιμο γι’ αυτό πρέπει να επεξεργαστούμε ολοκληρωτικό σχέδιο βιωσιμότητας των σχολείων με άλλους ρόλους και συνεργασίες,είτε με άλλο τύπο σύγχρονου σχολείου,ιδιαίτερα στο Λύκειο.
Η συμμετοχή των αλλοδαπών στην σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού είναι μεγάλη.
Πρέπει να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες συνεργασιών και αλλαγής πρωτύπων γιατί το σχολείο και οι μαθητές είναι ο συνδετικός κρίκος της κοινωνίας μας.
************************
Στις Κροκεές θεσμοθετήσαμε με πράξη του Τοπικού και του Δημοτικού Συμβουλίου:
– ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ( τελευταία Κυριακή του Ιουλίου ή την πρώτη του Αυγούστου).
– ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΩΣ ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΣΕ ΟΔΟ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ.
Τα 59Ο Συνέδριο Ομογενών Αμερικής – Καναδά είναι η ευκαιρία για το ξεκίνημα μιας νέας συλλογικότητας με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες και στη προσωπικότητα όλων μας,κυρίως όμως στην κατανόηση των ρόλων
Το μήνυμα του Συνεδρίου πρέπει να είναι :
Με νέα δυναμική με τον Δήμο Ευρώτα και την Τοπική Κοινότητα στηρίζουμε όλοι μαζί για το μέλλον των Κροκεών και ιδιαίτερα των νέων.
Υ.Γ (1):Σύλλογοι & Φορείς των Κροκεών:
Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου – Α.Ο.Κ – Πολιτιστικός – Σύλλογος Γυναικών – Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού – Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου – Σύλλογος Φάρου ‘’Δρυάδες’’-
Σύλλογος Ομογενών Αμερικής & Καναδά – Σύλλογος Κροκεατών Αττικής. – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος. **** Συνεταιρισμός Κροκεών.
Υ.Γ (2) : M.M.E : Δημοτική Αγορά Λακωνίας – Krokees.gr – Krokeai.gr – Κροκεάτικα Νέα.
Υ.Γ (3) Αν θέλετε ως Σύλλογος Ομογενών Αμερικής – Καναδά,να επενδύσετε κάποια χρήματα για το χωριό να χρησιμοποιηθούν
* για το Δημοτικό Σχολείο Κροκεών.
Το σχολείο είναι το μέλλον….&
** Στην δημιουργία – λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού
Ηλίας Παναγιωτακάκος
Αντιδήμαρχος
Δήμου Ευρώτα