Close Menu
  • Αρχικη
  • Τοπικα Νεα
  • Αθλητικα
  • Ελλαδα
  • Νεα Κροκεων
  • Ομογενεια
  • Υγεια
  • YouTube
  • Επικοινωνία
Facebook X (Twitter) Instagram
Trending
  • Δυναμική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο 65° Καρναβάλι Κροκεών
  • Απεβίωσε ο Περικλής Ιατρίδης
  • Ευλογία βασιλόπιτας κατηχητικών συντροφιών στο Έλος Λακωνίας 11 Ιανουαρίου 2026
  • Κοπή πίτας και εγκαίνια νέου κτιρίου από τον πολιτιστικό σύλλογο φιλοπρόοδων Δαφνιωτών “Αγιος Γεώργιος”.
  • Επαναλαμβανόμενα ελλείμματα, αλλαγές καταστατικού και «κάλυψη» διαφορών: Υπόθεση που ζητά έλεγχο σε βάθος.
  • Απεβίωσε ο Γιάννης Κοκκόλης (Γύπαρης)
  • Χριστούγεννα στο Λάγιο.
  • Καλά Χριστούγεννα από το krokees.gr 🎄
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου
KROKEES.GR
  • Αρχικη
  • Τοπικα Νεα
  • Αθλητικα
  • Ελλαδα
  • Νεα Κροκεων
  • Ομογενεια
  • Υγεια
  • YouTube
  • Επικοινωνία
KROKEES.GR
You are at:Home»Τελευταια Νεα»«Οχυρώνεται» η Πελοπόννησος έναντι των κουνουπιών Στόχος η προφύλαξη του πληθυσμού από ασθένειες – Εκτός προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος Αν. Μάνης

«Οχυρώνεται» η Πελοπόννησος έναντι των κουνουπιών Στόχος η προφύλαξη του πληθυσμού από ασθένειες – Εκτός προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος Αν. Μάνης

0
By admin on 27 Μαρτίου, 2016 Τελευταια Νεα

2e040951fd19f425e6c2fbd604dd5c96_XLΥπεγράφη στις 22 Μαρτίου από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τους δημάρχους των συμβαλλόμενων δήμων και της Πελοπόννησος ΑΕ ΟΤΑ, η νέα προγραμματική σύμβαση του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών.

Πεδίο εφαρμογής αποτελούν επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος δήμων των Περιφερειακών  Ενοτήτων  Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Η σύμβαση υπογράφηκε μετά και την έγκριση Πράξης του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά από εκτίμηση του συνόλου των στοιχείων και της ανάγκης της  καταπολέμησης των κουνουπιών, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της Οικονομίας της περιοχής αποφάσισε την υλοποίηση του προγράμματος για τη διετία 2016-2017.

Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε συνδυασμό μέτρων και ενεργειών που έχουν αντικειμενικούς σκοπούς:
-Την προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών των οποίων φορείς είναι έντομα διαβιβαστές (ελονοσία, ιός Δυτικού Νείλου, κ.α).
-Την περιστολή του παράγοντα όχλησης.
-Τη διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
-Την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με  τη μελέτη «Διαχείριση Επιδημιολογικών Κινδύνων που προκύπτουν από  Έντομα Διαβιβαστές (Κουνούπια, Σκνίπες, Φλεβοτόμοι). Δημιουργία και Οργάνωση Μηχανισμού Επαγρύπνησης, Ταχείας Αντίδρασης και Καταπολέμησης Εντόμων Διαβιβαστών  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», η οποία εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου τον Αύγουστο του  2015,  ασθένειες όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος και κίτρινος πυρετός, ο ιός Chicungunia είναι μία σειρά από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα και σε συνδυασμό με:
-Την αθρόα είσοδο και διακίνηση μεταναστών από χώρες όπου ενδημούν μολυσματικές ασθένειες ιδιαίτερα από χώρες που ενδημεί η ελονοσία και την επανεγκατάσταση της νόσου στη Περιφέρεια.
-Την εγκατάσταση του Αedesalbopictus (κουνούπι τίγρης) σε αρκετές περιοχές της Περιφέρειας εν δυνάμει φορέα 24 αρμποιών, και άλλων  μολυσματικών ασθενειών, όπως ο Δάγκειος πυρετός.
-Την παρουσία αρκετών κατάλληλων φυσικών ενδιαιτημάτων ανάπτυξη των εντόμων διαβιβαστών καθώς και κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των εντόμων φορέων.
-Τα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και τηρούνται στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας (έδρας) της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αφορούν την επιδημιολογία των ασθενειών, των οποίων φορείς είναι τα κουνούπια, καθώς και την εποχιακή διακύμανση των πληθυσμών των εντόμων αυτών που έχουν καταγραφεί σε κάθε περιοχή.
-Τη  διαφαινόμενη διακύβευση της Δημόσιας Υγείας.
-Το τουριστικό προφίλ της Περιφέρειας αλλά και της χώρας, το οποίο θα πληγεί σημαντικά από την έκδοση τουριστικών οδηγιών.

Κρίθηκε απαραίτητη η καταπολέμηση των εντόμων διαβιβαστών αλλά και ο έλεγχος των ασθενειών που μεταδίδονται από αυτά, η οποία πρέπει  να στηριχθεί άμεσα σε κεντρικό σχεδιασμό, έλεγχο και δράσεις, που να διασφαλίζουν πρωτογενώς την προστασία της δημόσιας υγείας με ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μετάδοσης μολυσματικής νόσου και δευτερογενώς τη μείωση της όχλησης.

Το νέο διετές πρόγραμμα περιλαμβάνει  το σύνολο των απαιτούμενων δράσεων με στόχο την παρακολούθηση των προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών στην περιοχή υλοποίησης του έργου, την διενέργεια ψεκασμών από εδάφους και από αέρος, τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των διενεργούμενων επεμβάσεων.

Περιοχή υλοποίησης του έργου είναι η χωρική επικράτεια της Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στα φυσικά συστήματα και ειδικότερα στις περιοχές στις οποίες παρατηρούνται σημαντικοί πληθυσμοί κουνουπιών καθώς και στο περιαστικό σύστημα των οικισμών.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αρτιότερη υπηρέτηση των στόχων και των προκλήσεων έχει προχωρήσει στην υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων όπως:
1. Το Πρόγραμμα Διερεύνησης, Διάγνωσης και Αντιμετώπισης της Ελονοσίας με πεδίο εφαρμογής την περιοχή του Δήμου Ευρώτα για την διετία 2016-2017,
2.Τη δημιουργία Μονάδας Διαχείρισης – Ελέγχου για την Επιτήρηση Εντόμων Διαβιβαστών Υπεύθυνων για την Μετάδοση Νοσημάτων σε Ανθρώπους.
3.Το Πρόγραμμα επιτήρησης του ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
4.Την επίδραση περιβαλλοντικών-υδρολογικών παραμέτρων στις εστίες αναπαραγωγής των εντόμων διαβιβαστών.
5.Τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου της Λεϊσμανίασης.
6.Την πρόληψη της Λεϊσμανίασης.

Εκτός προγράμματος
ο Δήμος Αν. Μάνης
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, «με λύπη διαπιστώθηκε η απροθυμία των δημάρχων Άργους – Μυκηνών, Ναυπλιέων, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Κορινθίων, Σικυωνίων και Ανατολικής Μάνης, να συμμετάσχουν οι δήμοι τους στην προγραμματική σύμβαση. Ενημερώνουμε τους πολίτες των δήμων αυτών, ότι σε ενδεχόμενα προβλήματα που τυχόν δημιουργηθούν, μπορούν να ζητήσουν εξηγήσεις από τους δημάρχους τους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση παραμένει παρούσα να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια και απ’ οποιονδήποτε αυτή απαιτηθεί».

Έκθεση εικόνων

<b>Navigation tip:</b> Hover mouse on top of the right or left side of the image to see the next or previous image respectively.<br /><br />You are browsing images from the article:<br />«Οχυρώνεται» η Πελοπόννησος έναντι των κουνουπιών

– See more at: http://www.lakonikos.gr/perivallon/item/121237-oxyronetai-i-peloponnisos-enanti-ton-kounoupion#sthash.2IShnsay.dpuf

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
admin

Related Posts

Καλά Χριστούγεννα από το krokees.gr 🎄

Πιερρακάκης: Στο «τιμόνι» και του ESM μετά την ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup

Νέα αντιδήμαρχος δήμου Ευρώτα η Αντωνία Καλογεράκου σε αντικατάσταση του αποβιώσαντος Αντιδημάρχου Παναγιώτη Πολολού 

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Καιρός
πρόγνωση καιρού από το weather.gr
Facebook
Facebook
πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Πρόσφατα άρθρα
  • Δυναμική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο 65° Καρναβάλι Κροκεών
  • Απεβίωσε ο Περικλής Ιατρίδης
  • Ευλογία βασιλόπιτας κατηχητικών συντροφιών στο Έλος Λακωνίας 11 Ιανουαρίου 2026
  • Κοπή πίτας και εγκαίνια νέου κτιρίου από τον πολιτιστικό σύλλογο φιλοπρόοδων Δαφνιωτών “Αγιος Γεώργιος”.
  • Επαναλαμβανόμενα ελλείμματα, αλλαγές καταστατικού και «κάλυψη» διαφορών: Υπόθεση που ζητά έλεγχο σε βάθος.
Καιρός
πρόγνωση καιρού από το weather.gr
Kατηγορίες
© Copyright 2020 krokees.gr - All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.