Ο Κροκεάτης Λίθος είναι ηφαιστειογενές βαθυπράσινο πέτρωμα με κιτρινοπράσινες κηλίδες. Έχει την επιστημονική ονομασία ΑΝΔΕΣΙΤΗΣ. Για τον Κροκεάτη Λίθο έχουν γράψει ο Ξενοφώντας, ο Παυσανίας, ο Στράβωνας και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς και περιηγητές.
Ο δήμος ξεκινά την υλοποίηση μελέτης σήμανσης του αρχαίου Λατομείου στην θέση Ψηφί – Κροκεών – Εικόνες και φωτογραφίες ανάδειξης του Κροκεάτη Λίθου, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί έντυπο για την προβολή του, και σαίτ.
Επίσης προγραμματίζεται συνέδριο για την ανάδειξη του λατομείου και του Κροκεάτη Λίθου, αλλά και συνάντηση των πόλεων, που έχουν σε αρχαίες κατασκευές Κροκεάτη Λίθο, όπως οι εκκλησίες του Αγ. Πέτρου και του Αγ. Παύλου σε Ρώμη και Βατικανό αντίστοιχα, η Αγ. Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, το Κάϊρο καθώς και πολλές άλλες μουσουλμανικές πόλεις.
Όλα αυτά θα υλοποιηθούν μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, με στόχο την ανάδειξη τόσο του Λατομείου, όσο και του Κροκεάτη Λίθου καθώς και τις διασυνδέσεις με τις πόλεις στις οποίες υπάρχει στις αρχαίες κατασκευές τους Κροκεάτης Λίθος.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο καθηγητής κος Γιάννης Πίκουλας, στην Κροκεάτικη Εφημερίδα «Οι Διόσκουροι» «Ο Κροκεάτης λίθος γεωλογικά χαρακτηρίζεται ως σκουροπράσινος πορφυρίτης, διάστικτος από ανοιχτόχρωμους ορθογώνιους κρυστάλλους:
Είναι τα ψηφιά κατά τους αρχαίους ΄΄κρόκες΄΄, δηλαδή τα μικρά θαλασσινά χαλίκια, που έδωσαν το όνομα Κροκεαί και Κροκεάτης, το νεότερο τοπωνύμιο της περιοχής όπου βρίσκεται το πέτρωμα. Το σημαντικό όμως είναι, ότι κοιτάσματα Κροκεάτη λίθου υπάρχουν μόνο στην περιοχή των Κροκεών, από το σημερινό χωριό μέχρι τη Στεφανιά στη θέση ψηφί, όπου και τα αρχαία λατομεία.
Ηφαιστειακό πέτρωμα που μοιάζει με ψηφιδωτό και παρά το ότι είναι πολύ δύσκολο να κατεργασθεί, ήταν περιζήτητος από τους Μυκηναίους για λουτρά, αγγεία, σφραγίδες. Χρησιμοποιήθηκε στα προϊστορικά χρόνια κυρίως για τη δημιουργία περίτεχνων αγγείων (κούπες, βάζα) και δακτυλιόλιθων (δακτυλόπετρες) με κομψές παραστάσεις, συνήθως ζώων. Στα ρωμαϊκά χρόνια εξορυσσόταν πρώτιστα για οικοδομικό υλικό: Το χρησιμοποιούσαν σε πολυτελείς κατασκευές και ιδίως στα λουτρά τους, που ήταν απαραίτητο εξάρτημα κάθε μεγάλης οικίας ή πόλεως όταν ήταν δημόσια. Κομμάτια του πετρώματος συναντάμε και στο Βατικανό.
Σήμερα πολλοί χρησιμοποιούν τις πλάκες Καρύστου ή διάφορα πλακάκια για να ντύσουν τοίχους ή άλλες επιφάνειες, έτσι ο Κροκεάτης λίθος είναι περιζήτητος για να ντύσει τοίχους και μάλιστα λουτρών γιατί όταν ήταν στιλβωμένος (λουστραρισμένος) και βρέχεται, αποκτά ζωηρά χρώματα».
Πηγη:moriasnow.gr