Περίεργη, επικίνδυνη και πολύ ιδιαίτερη είναι η περίπτωση έκρηξης μικρού αυτοσχέδιου μηχανισμού σε πλαϊνή βοηθητική είσοδο στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Ακόμα πιο περίεργη γίνεται η όλη υπόθεση και εκ του γεγονότος ότι δύο ώρες αργότερα πανομοιότυπος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στη Λακωνία, κάτω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μυστρά.
Η έκρηξη στην Καλαμάτα ανησύχησε τους κατοίκους του κέντρου, αλλά ευτυχώς ήταν μικρής ισχύος και δεν προκάλεσε ιδιαίτερες ζημιές.
Το ιδιαίτερο και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι στο σημείο της έκρηξης οι δράστες άφησαν τη σφραγίδα τους: το Δελφικό Έψιλον.
Να σημειωθεί πως πρώτη φορά καταγράφεται τέτοια ενέργεια, με τους δράστες να δρουν κατά αυτόν τον τρόπο και να αφήνουν τέτοια σφραγίδα.
Δεν ειδοποίησαν
Επτά λεπτά μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα ένας δυνατός θόρυβος ξύπνησε πολλούς κατοίκους της πόλης και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας έσπευσε στην οδό Νικηταρά, στο πλάι της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η έκρηξη είχε σημειωθεί σε βοηθητική μεταλλική είσοδο της τράπεζας και από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν φαίνεται πως ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε κατασκευασθεί με ένα μεταλλικό σωλήνα, τον οποίο οι δράστες είχαν γεμίσει με πυρίτιδα και πυροδότησαν με φυτίλι. Με τον ίδιο τρόπο που κατασκευάζονται και τα πασχαλινά «βαρελότα».
Το άκρως ανησυχητικό είναι πως της έκρηξης δεν προηγήθηκε ειδοποίηση από τους δράστες, παρά το γεγονός ότι το σημείο είναι από τα πιο κεντρικά, με αρκετά νυχτερινά καταστήματα στην περιοχή και πολλά άτομα να περνούν από εκεί, ακόμα και τα ξημερώματα.
Βλέπουν τα βίντεο
Από την έκρηξη προκλήθηκαν στο σημείο που είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός τοπικές ζημιές στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ από τα θραύσματα (κομμάτια μάρμαρο και τσιμέντου) που εκτοξεύθηκαν τρύπησε η τζαμαρία στην είσοδο του απέναντι κτηρίου, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.
Χθες το πρωί το σημείο ερεύνησε και κλιμάκιο πυροτεχνουργών από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, ενώ έχει συλλεχθεί και εξετάζεται εξονυχιστικά οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και των γύρω καταστημάτων.
Και στο Μυστρά
Δύο ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 6.00 το πρωί ακριβώς, ενεργοποιήθηκε ίδιος εκρηκτικός μηχανισμός στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μυστρά. Από την έκρηξη που προκλήθηκε αποκόπηκε το χέρι του αγάλματος. Πάνω στο άγαλμα βρέθηκε ζωγραφισμένο, κι εκεί, με μαύρο σπρέι το Δελφικό Έψιλον.
Οι αστυνομικές Αρχές που ερευνούν την υπόθεση είναι πεπεισμένες ότι τα δύο χτυπήματα έχουν άμεση σχέση, ενώ οι δράστες είναι άνω των δύο.
Της Βίκυς Βετουλάκη απο το Θάρρος.
Τι είναι το Δελφικό Έψιλον
Το Δελφικό Έψιλον είναι ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο (κλείδα) που σχετιζόταν με τη μύηση του ανθρώπου στο φως. Για το λόγο αυτό βρισκόταν στο Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, όπου τελούνταν η λατρεία του Ήλιου (ο Απόλλωνας ήταν θεός του Ήλιου).
Συγκεκριμένα, είχε τοποθετηθεί τρεις φορές (ξύλο, χαλκός, χρυσός) στην κορυφή του αετώματος της κεντρικής ανατολικής πύλης του ναού, μαζί με το “ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ” στην κάτω αριστερή γωνία και το “ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ” στην κάτω δεξιά του ιδίου αετώματος. Η προέλευση του συμβόλου και των φράσεων αποδιδόταν στους επτά σοφούς.
Στην Αρχαία Ελλάδα συμβόλιζε:
-ως σχήμα: την ένωση και την τριαδικότητα (τρεις παράλληλες γραμμές ενωμένες).
-ως αριθμός: τα 5 κοσμογονικά στοιχεία Γη, Αέρας, Νερό, Πυρ και Αιθέρας (πεμπτουσία).
Η μοναδική πληροφορία για το Δελφικό Έψιλον προέρχεται από τον Πλούταρχο, ο οποίος ήταν Ιερεύς δια βίου του Απόλλωνος. Στο “Περί του Ει εν Δελφοίς”, ο Πλούταρχος παραθέτει στους διαλόγους διάφορες εξηγήσεις, με την καλύτερη να δίνει ο Αμμώνιος (δάσκαλός του), ως προσφώνηση έκπληξης και σεβασμού στον Θεό, δηλαδή Εί (σαι), που μεταφράζεται ως μόνο εσύ υπάρχεις, το μόνο σίγουρο που υπάρχει αιώνια, σε αντίθεση με το «γνώθι σεαυτόν», που αποτελεί υπόμνηση στο θνητό ον, με τη μεταβλητή φύση του, που υπόκειται σε γέννηση και φθορά.
Πηγή: Βικιπαίδεια
report24