Πρόωρες συντάξεις, κατώτατα όρια ηλικίας, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καταβολή εφάπαξ και το ΕΚΑΣ στο «στόχαστρο» των Θεσμών
Πέντε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων απειλούνται άμεσα από όσα ζητούν, με ασφυκτικές πιέσεις, οι δανειστές από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό.
Πρώτο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το ζήτημα τωνπρόωρων συνταξιοδοτήσεων, για το οποίο οι εταίροι ζητούν να τεθεί απαράβατο όριο στα 67 έτη. Συνολικά, υπολογίζεται πως 100.000 εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή έχουν πιάσει το όριο των ετών ασφάλισης αλλά όχι της ηλικίας, με αποτέλεσμα να είναι οι άμεσα απειλούμενοι. Πρόκειται για εκείνους που έπιασαν τα όρια το 2012 και μπορούν – ακόμα – να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Οι δανειστές ζητούν να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα επηρεαστούν μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι στα βαρέα και «παλιοί» ασφαλισμένοι, προ του 1983.
Δεύτερο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις είναι αυτό των κατώτατων ορίων, που προκύπτει συμπερασματικά, όπως αποκαλύπτουν πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος». Αυτό προκύπτει από τις απαιτήσεις των δανειστών, που ζητούν σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, που οδηγεί όμως και στην αύξηση των κατώτατων ορίων. Το κατώτατο όριο σήμερα είναι τα 486 ευρώ σύνταξης, ενώ βάσει των απαιτήσεων, αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 320 ευρώ ή 360 ευρώ, στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι το τρίτο μέτρο που ζητείται από τους Θεσμούς, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε μειώσεις στα ελλειμματικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ αλλά και το επικουρικό ΕΤΕΑ. Η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγούσε σε μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ύψους από 8% έως 15%.
Όσον αφορά στα εφάπαξ, Θεσμοί και κυβέρνηση φαίνεται πως συμφωνούν τελικά να υπολογίζεται το σύνολο των εισφορών των ασφαλισμένων, συν ένα τεχνικό επιτόκιο, καθώς τα 27 εκατ. ευρώ εισφορών μηνιαίως επαρκούν για περίπου 950 εφάπαξ, ενώ εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις.
«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση και τοΕΚΑΣ, καθώς οι Θεσμοί θεωρούν πως είναι πρόβλημα ο μη ανταποδοτικός χαρακτήρας του επιδόματος αυτού. Υπολογίζεται πως τυχόν περιορισμός των κριτηρίων θα σημαίνει πως θα χάσουν την οικονομική βοήθεια περί τους 60.000 δικαιούχους.