Έπειτα από τη γνωστοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), να προχωρήσει στη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της ηλεκτρικής σύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, πολλές και ποικίλες υπήρξαν οι αντιδράσεις, τόσο από πολίτες όσο και από συλλόγους.
Με επιστολές τους, πολίτες όπως ο κ. Σπύρος Πετρολέκας, Τοπογράφος – Χωροτάκτης, αλλά και συλλόγοι, όπως η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας και η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων, επισήμαναν την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα επιφέρει η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η πραγματοποίηση συνάντησης, χθες (11.5.2016) στα γραφεία ΑΔΜΗΕ, μεταξύ του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Μπλάνα και του κ. Σπύρου Πετρολέκα. Στην συνάντηση συμμετείχαν νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι του φορέα.
Όπως μας ενημερώνει ο κ. Πετρολέκας απο την πλευρά του εξέθεσε τις απόψεις του για τις βαρύτατες επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει το εν λόγω έργο (και ειδικότερα η εναέρια γραμμή μεταφορά Μολάοι – Παλιομάντρες), στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου του Καβομαλιά. Σε μια περιοχή που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «έχει επιλεγεί ως μοντέλο ανάπτυξης αυτό που θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία – ανάδειξη – αξιοποίηση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού αποθέματος».
Επίσης ζητήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η άμεση ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής της ανωτέρω χάραξης, καθώς επίσης και το αν διερευνήθηκαν εναλλακτικά σενάρια χάραξης (π.χ. μέσω περιοχής Ελιάς).
Τέλος ο κ. Πετρολέκας με σχετική επιστολή του ενημερώνει την Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων, την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, το Λακωνικό Δίκτυο, την ιστοσελίδα www.capemalea.eu και το Δήμο Μονεμβασίας, ζητώντας παράλληλα τη σύσταση ολιγομελούς αντιπροσωπευτικής ομάδας, προκειμένου τις προσεχείς ημέρες να παρουσιαστεί έπειτα από αίτημα του ΑΔΜΗΕ, η σπουδαιότητα του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το αναπτυξιακό μοντέλο που έχει επιλεχθεί.
Πηγή:monemvasianews.gr