Σηµειωτέον ότι το απούλητο τονάζ του συνεταιρισµού ανέρχεται στους 310 τόνους, ενώ άλλες χρονιές αυτό ήταν 80-90 τόνοι και τη χρονιά του ’12-’13 δεν υπήρχε καθόλου αδιάθετο ελαιόλαδο τέτοια εποχή, διευκρινίζει ο κ. Μπατσάκης. «Πρώτη φορά είναι τόσο πολύ διστακτικός ο κόσµος να πουλήσει», λένε εργαζόµενοι σε συνεταιρισµούς της Λακωνίας και αποδίδουν την τάση αυτή στην επιθυµία των παραγωγών να πουλήσουν σε υψηλότερες τιµές, µετά τα επίπεδα τιµών του καλοκαιριού που έφτασαν τα 4,20 ευρώ το κιλό.
Πηγή: http://www.agronews.gr
Βέβαια, σε συνεταιριστές και γνώστες της αγοράς εγείρει ανησυχία το ενδεχόµενο να βγουν να πουλήσουν πολλοί παραγωγοί µόλις παρατηρηθεί αύξηση στις τιµές και να επέλθει απότοµη πτώση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην τελευταία δηµοπρασία που έγινε στην περιοχή, πριν δυο βδοµάδες, στα Καλύβια Σοχάς, πουλήθηκαν 30 τόνοι ελαιόλαδο µε τιµή στον παραγωγό τα 3,31 ευρώ το κιλό.
Σύµφωνα µε συντελεστές της αγοράς, η ζήτηση τόσο για το τυποποιηµένο όσο και για το χύµα, δεν είναι ικανοποιητική και οι αγοραστές εµφανίζονται κουµπωµένοι.
Όσον αφορά την ανθοφορία για την επόµενη σεζόν, αυτή, αν και δεν είναι τόσο καλή όσο την πέρυσι, είναι σε γενικές γραµµές ικανοποιητική. Βέβαια, «ο επόµενος µήνας είναι καθοριστικός για την ανθοφορία», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου Κορινθίας, Μιχάλης Βαρδάκας.
Στο ίδιο κλίµα, στο Ηράκλειο Κρήτης φαίνεται να δένουν καλά οι ελιές, αν και οι ελαιοπαραγωγοί φοβούνταν ότι η καρπόδεση δε θα ήταν καλή λόγω της απουσίας βροχών και πρώιµης ανθοφορίας.
«Το µόνο πρόβληµα στην περιοχή είναι η ξηρασία, ειδικά σε κάποιες περιοχές που έχουν 200-370 χιλ. νερού», λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Καµπιτάκης, µέλος του ∆. Σ. της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισµών του νοµού Ηρακλείου. Στην περιοχή πάντως, µέχρι σήµερα, οι τιµές στον παραγωγό βρίσκονται στα 3-3,10 ευρώ το κιλό για το συµβατικό ελαιόλαδο και στα 4-4,10 για το βιολογικό, σύµφωνα µε τον κ. Καµπιτάκη.
Οι τιµές αυτές είναι λίγο µειωµένες από τις περσινές, που βρίσκονταν την αντίστοιχη περίοδο στα 3,20-3,30 ευρώ το κιλό, µετά από ανοδική πορεία που είχαν διαγράψει. Υπενθυµίζεται ότι από τέλη Μαίου έως και το Σεπτέµβριο οι τιµές στον παραγωγό του Ηρακλείου είχαν διαµορφωθεί στα 3,60-3,80 ευρώ το κιλό κατά µέσο όρο, «χάρη στις πωλήσεις του τυποποιηµένου ελαιολάδου», διευκρινίζει ο κ. Καµπιτάκης.
Όχι μεγάλη η επόμενη παραγωγή της Ισπανίας
∆ε θα είναι πολύ «φορτωµένη» η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την επόµενη σεζόν, σύµφωνα µε τα τελευταία δηµοσιεύµατα του ισπανικού Τύπου. Κι αυτό καθώς αν και οι βροχοπτώσεις των τελευταίων µηνών είχαν θετικό αντίκτυπο στα ελαιόδεντρα, αυτές δεν έφτασαν ούτε στο µισό µιας νορµάλ χρονιάς.
Οι αγροτικές ενώσεις και οι συνεταιρισµοί στην Ισπανία επισηµαίνουν ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι καθοριστικοί µήνες για να διαµορφωθεί µία εικόνα για την παραγωγή της επόµενης σεζόν.
Προς το παρόν, οι χαµηλές θερµοκρασίες των τελευταίων εβδοµάδων σταµάτησαν τον βλαστικό κύκλο καθυστερώντας, επίσης, την ανθοφορία.
Μετά από µία σεζόν του ’15-’16, που η παραγωγή έφτασε τους 1.389.300 τόνους, κατά 67% αυξηµένη σε σχέση µε την περσινή σεζόν, δεν είναι πιθανό και η επόµενη παραγωγή, του ’16-’17, να είναι πολύ µεγάλη.
Σύµφωνα µε παράγοντες του κλάδου, οι εξαγωγές ισπανικού ελαιολάδου είναι σε χαµηλότερα επίπεδα τη φετινή σεζόν και αναµένεται να βελτιωθούν µόλις ξεκινήσει η ζήτηση απ’ τους Ιταλούς εµπόρους στην αγορά της Ισπανίας για ισπανικό ελαιόλαδο.
Σηµειώνεται ότι στις 5 Μαίου οι τιµές παραγωγού στην ισπανική αγορά ήταν στα 3,06 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατά µέσο όρο, κινούµενο καθοδικά από τις 26 Απριλίου που ήταν στα 3,15 ευρώ το κιλό.
Πηγή:ant1south.gr